Zorg

Schippers start campagne stamceldonatie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) start maandag met stichting Matchis een campagne om stamceldonoren te werven. Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door een stamceltransplantatie.

stamceltherapie, artrose, lab, lab, laboratory, stamcellen

Bron: Flickr Tareq Salahuddin

In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende donor te vinden. Meer donoren betekent een grotere kans op een match en dus een grotere kans op leven, aldus Matchis.

Mensen kunnen zich als stamceldonor registreren op de website www.stamceldonor.nl. Een stamceltransplantatie heeft de grootste kans van slagen indien de donor tussen de 18 en 35 jaar oud is en gezond is. Maar ook gezonde personen van 36 tot en met 50 jaar kunnen zich aanmelden. Op dit moment staan volgens Matchis in Nederland 104.000 mensen als stamceldonor geregistreerd. Per jaar worden ongeveer één op de duizend geregistreerden daadwerkelijk opgeroepen om stamcellen te doneren.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht