Zorg

Huilbaby’s en uitgeputte ouders. Wat is excessief huilen?

Ouders van een pasgeboren kindje ontkomen er niet aan. Sommige baby’s zijn zo lang extreem onrustig, dat specialistische hulp nodig is. Als niets helpt volgt opname in het ziekenhuis.

2009-02-06 00:00:00 SPIJKENISSE - Huilende baby. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Baby’s die vanwege excessief huilen worden opgenomen in het ziekenhuis hebben zelden een ziekte of gezondheidsprobleem. Dat zegt kinderarts Suzanne Broekhuizen van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Van de veertig tot vijftig huilbaby’s die jaarlijks op de kinderpoli komen, wordt ongeveer de helft opgenomen. In negen van de tien gevallen is geen sprake van een medisch probleem.

Radeloze ouders

Als laatste redmiddel voor radeloze ouders wordt na onderzoek door een kinderarts besloten tot opname. ,,De ouders adviseer ik altijd naar huis te gaan om eindelijk eens bij te slapen. Door het slaaptekort kunnen ze niet helder denken. En dat is wel nodig. Want onze hulp bij huilbaby’s is ook gericht op de ouders. Wij willen samen met hen een oplossing zoeken.”

De eerste twee dagen in het ziekenhuis worden gebruikt om de baby aan de omgeving te laten wennen. ,,Het komt geregeld voor dat een kindje zo uitgeput is dat het bij ons in het begin alleen maar slaapt”, vertelt kinderverpleegkundige Eeke Deelstra. ,,Als het kindje gewend is, komt het pas in het normale patroon. Die eerste periode gebruiken we ook om uit te sluiten dat er geen medische oorzaak is.”

Opluchting

Kinderarts Broekhuizen zegt dat het vaak een opluchting is voor de ouders als blijkt dat het kind gezond is. ,,De perceptie bij ouders is toch: het kindje huilt, heel vaak en hard, er moet iets mis zijn. Sommige ouders maken zich sneller ongerust. Uitgangspunt is dat ze serieus worden genomen. Zij ervaren het als een probleem en hebben hulp nodig. Een opname doen we echt alleen als niets anders heeft geholpen.”

Observatie

De baby’s worden in het ziekenhuis veel geobserveerd door een kinderverpleegkundige en de pedagogisch medewerker. Zij verzorgen ook in het begin de voeding en proberen op basis van de signalen van het kindje te achterhalen waardoor het onrustig is en vooral wat het kindje nodig heeft om beter te slapen. ,,Ik vraag altijd aan de ouders om mee te denken”, zegt de kinderverpleegkundige. ,,We maken samen een plan om de negatieve spiraal te doorbreken.”

Bij de observatie wordt meestal gebruik gemaakt van video-interactiebegeleiding. Een gespecialiseerd verpleegkundige en een pedagogisch medewerker maken korte video-opnames als de ouders bezig zijn met de verzorging van het kind of wanneer ze met de baby spelen of knuffelen. ,,Aan de hand van de beelden zien ze hoe het kind reageert op de stem en een aanraking. Het wordt ook zichtbaar wanneer de baby rustig wordt en hoe het kindje geniet van het contact met de ouders of verzorgers.”

Huilpatroon

Veel mensen weten niet hoe belangrijk de interactie tussen ouders en baby’s is, constateert kinderarts Broekhuizen. ,,Het is voor hen een eyeopener om te zien hoeveel invloed hun gedrag op de baby heeft. Huilen kan worden beschouwd als een onderdeel van een normaal gedragspatroon van een zuigeling. In de eerste levensmaanden zijn bij baby’s onderling vergelijkbare huilpatronen vast te stellen, met individuele verschillen die mede worden bepaald door de interactie tussen de baby en de ouders.

Bij de meeste baby’s zit de huilpiek in de leeftijdsperiode van 6 weken tot en met 3 maanden. Voor en na die tijd huilen de kleintjes gemiddeld een uur à anderhalf uur per etmaal, in die piekweken kan dat oplopen tot het dubbele.

Excessief huilen

In het algemeen wordt gesproken van ‘excessief huilen’ als een gezond en goed gevoed maar prikkelbaar kind tenminste 3 uur per dag, 3 dagen per week, 3 weken achtereen extreem huilt en onrustig is.

Voor kinderarts Suzanne Broekhuizen is die richtlijn niet leidend. Als een medische oorzaak is uitgesloten, is het volgens haar niet nodig om een grens te trekken bij een bepaalde hoeveelheid huilen om voor ondersteuning in aanmerking te komen. Iedere ouder die zorgen heeft over het huilen van een baby dient serieus te worden genomen. Er wordt bij het bepalen van excessief huilen uitgegaan van de perceptie van de ouders, dus van hun zorgvraag en niet die van de huilbaby. ,,Onze zoon, nu 5 jaar, huilde als baby onafgebroken. Wat we ook probeerden, niets hielp’’, zegt Margriet Jonker (38) uit Een. Met haar babyzoontje en haar man belandde zij destijds uitgeput in het ziekenhuis.

Oververmoeid

De geboorte van haar tweede kind was voor Margriet Jonker (38) uit Een een zware bevalling. ,,Ons zoontje Jorn kwam als een goedgezonde baby ter wereld. Hij woog 5150 gram. Na bijna een week in het ziekenhuis mochten we naar huis.’’ Bijkomen, aansterken en genieten van de kraamtijd zat er voor het gezin niet in. ,,Ons kindje was heel erg onrustig, sliep weinig en huilde heel veel. Ik geloof dat een gemiddelde baby 18 uur slaapt en 3 uur wakker is. Met onze baby was het op een gegeven moment andersom.’’ De ouders waren doodvermoeid.

Onrustige baby

Jonker zegt dat ze op een soort oerkracht is doorgegaan. Ze volgde adviezen van het consultatiebureau om vooral rust en regelmaat te betrachten. ,,De voeding van de baby werd in de eerste weken vier keer aangepast. Ik moest stoppen met borstvoeding, wat ik heel erg vond. Het kindje werd ingebakerd. De hoofdsteun van de wieg ging omhoog. Niets hielp.’’ De baby bleef onrustig. Na zeven weken kwam het moment, Jonker weet het nog goed, dat zij besloot dat het zo niet langer kon. ,,Ik stond boven zijn wiegje. Hij huilde, was heel onrustig en zag vreselijk bleek en ik dacht: dit is echt niet goed.’’

Medische oorzaak

Verschrikkelijk vonden de ouders het om hun baby achter te laten in het ziekenhuis in Assen. Maar het kon niet anders. ,,Ik had er nachtmerries van.” Normale verschijnselen voor de uitgeputte ouders. Er zijn ook moeders die hun kindje nog steeds horen huilen terwijl dat helemaal niet kan: het ligt immers in het ziekenhuis. Al vrij snel na de opname bleek baby Jorn de uitzondering op de regel. Het team in het ziekenhuis stelde vast dat het excessief huilen bij hem een medische oorzaak had.

Het jongetje had de ziekte reflux, waardoor hij lichamelijke klachten had, niet goed dronk en achterbleef in de groei. ,,Met medicijnen ging het al snel veel beter. Na een paar dagen mocht de baby naar huis. Hij ging lachen, was ontspannen. Eindelijk hadden we een baby zoals andere baby’s. Alleen het doorslapen ging soms nog wel wat moeilijk.’’

Ervaring

Margriet Jonker vertelt haar verhaal om andere ouders te helpen. ,,Aan ouders die er nog midden in zitten en ook radeloos zijn, adviseer ik hulp te zoeken. Je gaat heel lang door op je reserves. Dat deed ik ook. Het was achteraf gezien heel goed iemand van buitenaf te laten meekijken. Het was nodig om de cirkel te doorbreken.’’ Over de manier waarop ze door de kinderarts, verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers is geholpen, is Jonker zeer te spreken. ,,Ik heb al die tijd met dezelfde kinderarts te maken gehad. We werden op een respectvolle manier behandeld. Het contact is warm en toch professioneel.

Er werd meteen gezegd: we gaan samen bedenken hoe we dit kunnen oplossen.” De huilbaby van toen is nu een kleuter. ,,Hij groeit als kool. Het is een heerlijk ventje.’’

Wat kun je doen?

Een baby heeft een slaapcyclus van 45 minuten slaap en 10 minuten wakker zijn of lichte slaap. Alerte, prikkelgevoelige baby’s vinden het vaak moeilijk om de periode van bijna wakker zijn te overbruggen en beginnen te huilen terwijl ze nog niet uitgeslapen zijn.Wat kun je hier als ouder aan doen.

  • Als het nog geen tijd is om te voeden, probeer de baby weer in slaap te brengen. Bijvoorbeeld door een speentje te geven, en nog een keer toe te dekken.
  • Maak voor de rust zo min mogelijk oogcontact met de baby. Probeer dit met tussenpozen van tien minuten drie keer.
  • Lukt het niet: pak de baby op.  Zorg voor zo min mogelijk prikkels, geen licht, niet praten, geen oogcontact.
  • Leg het kindje weer in bed. Zo leert de baby zelf weer in slaap te komen.
  • Houd vaste voedingstijden aan . Spelen, knuffelen en praten kan het beste rond de voedingstijd als het kind goed wakker is.
  •  Leg het kindje in bed als het laat merken dat het moe wordt.
  • Zorg voor zo min mogelijk prikkels, geen harde geluiden, een donkere kamer, praat zachtjes . Zorg voor rust en een ritueel bij het naar bed brengen, een vaste volgorde met steeds hetzelfde muziekje.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht