Zorg

Leuke uitjes – Column Gerdien Boeringa

Verdwaasd door weggedrukte zenuwen zit ik in de wachtkamer van Poli Oncologie. Mijn huisarts maakte vijf dagen geleden deze afspraak waar ik bijzat. Heb ik borstkanker of valt het mee? De dagen tussen huisarts en poli-bezoek zijn slopend. Niet-alledaagse vragen en onzekerheden schieten als vuurpijlen door mijn hoofd. Ik bevind me in een ander soort bewustzijn, in een ander soort  ‘state of mind’.  Stel, het is foute boel: wat dan? Ga ik dood? Wat was en wat is werkelijk belangrijk in mijn leven? Hoe wil ik wie, wat, waar, hoe & wanneer regel ik… ga ik ‘hier’ weg?

Anti-wespenspray

De onzekerheid maakt een kort tijdsbestek van 5 dagen tot een hel. Tegelijkertijd is het bijzonder te merken dat ook mijn hersenen het ‘coping-mechanisme’ toe kunnen passen. Op momenten dat ik de essentiële bedreiging van mijn leven niet meer kan bolwerken sluit de stroom van paniek, ongeloof, verwarring en angst zich af. En zo kan mijn leventje deze dagen naast het trillen op haar grondvesten ook een beetje normale doorgang vinden.  Uiteindelijk blijkt  alle onrust loos alarm. Een hele opluchting waar ik van bij moet komen…

Inmiddels is het augustus en hoera: de wespen zijn er weer! Wat ik ook doe of hoe ik me voortbeweeg: Ze vliegen met me mee en blijven om mij heen hangen. Volgens (ja zeker!) de apotheker is de oorzaak een combinatie van lichaamgeur, medicijnen, wasmiddel, en cosmetica: wespen zijn dol op mij. Ik ben al vaak gestoken en in de loop van de jaren heb ik een heuse wespensteek-allergie opgebouwd. Denk ik een leuk uitje te maken, komen er 1 of 2 wespen voorbij en die veranderen alle plannen.

Henk Westbroek (Een keer trek je de conclusie; vriendschap is een illusie, Is er leven op Pluto; kun je dansen op de maan?) schreef in een column dat een vakantie pas leuk wordt als er iets gebeurt. Zijn dochter trapte eens in een zeeëgel. Dit gaf een boel gedoe met de plaatstelijke dokter die niet te begrijpen was, een gesloten de apotheek, een verwijzing hierheen, daarheen voor een probaat middeltje en een voet in het verband: hèhè er gebeurt iets op vakantie. Wat een verhaal voor de thuisblijvers!

Ik houd van het platteland, de natuur, de rust en dorpjes bezoeken. Op een brink snuif ik de sfeer op van het plaatselijke kerkje en de oude graven hier omheen. Páts: een steek door mijn broek in mijn bovenbeen. Ja hoor een wesp, ik mep hem van me af. Maar páts: ik voel nóg een steek. Wesp 2 blijkt ín mijn broek te zitten. Op zo’n moment interesseert het me niet waar ik ben of wat ik doe. Die wesp moet uit mijn broek. Die broek moet uit. Nú!

En het was notabene nog maar juni! In deze maand houd ik me nog niet bezig met wespen. De spray (een bacteriologisch smerig ruikend goedje) om ze op afstand te houden heb ik niet bij me. De adrenaline-injectie heb ik ook niet bij me. En dan gaat het langzaam maar zeker een beetje mis. Een mevrouw helpt en brengt mij (alsnog dank-u-wel) naar de plaatselijke huisarts. Daar kom ik trillend, koud zwetend en benauwd aan. Hortend en stotend zeg ik wie ik ben, wat er aan de hand is en wat er moet. En dan opeens gaat het snel: komt u maar mee, blijft u rustig, nee u blijft liggen, de huisarts komt eraan, hallo, hier is hij al… wat is er aan de hand, blijven liggen, gebruikt u medicijnen, blabla, injectie klaarmaken, mevrouw niet alleen laten, hier is de injectie: páts in uw bovenbeen. Nee, u mag niet weg, u mag pas weer weg als wij akkoord geven. Een aparte gewaarwording: zonder toestemming mag ik niet weg. Een smeuig verhaal voor een column.

Nog een leuk uitje: het zwembad in Stiens. Zowel binnen als buiten is het hier prachtig en zodra het buitenbad in mei weer open is ben ik present. Het personeel (her)kent mij hier ook van: “nou… kijk eens wie we daar hebben! Dag mevrouw, daar bent u weer, hoe is het met u!” De sfeer is gemoedelijk, een beetje dorps nog. Kinderen hebben hier ontzag en respect voor de badmeester of badjuf. Veel kinderen (ook uit omliggende dorpen) kent men bij naam omdat ze hier ooit op zwemles zijn geweest. Kinderen luisteren dus naar de badmeester of de badjuf: “As ik dat noch in kear  wer sjoch, giesto derút en komsto der hjoed net mear yn!!”. (Als ik dat nog een keer zie, ga je eruit en kom je er vandaag niet meer in)

Het zwembad in Stiens is zo lekker gewoon. Het gaat hier niet om zien of gezien worden. Ook niet onder de douches. Geen gegniffel om dikke Bertha of Katrien uit een ander dorp met  uitgezakte borsten, drilbillen, een zwempak waar de rek uit is en schaamhaar tot halverwege de bovenbenen. Wat maakt het uit, het is goed. Alles is gewoon. Heerlijk!

Gerdien Boeringa (50) schrijft iedere maand met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht