Zorg

Zegt de ene man tegen de ander – Column MS Femke Verhoef

In de laatste MSZien –magazine van MSweb http://www.msweb.nl/mszien-2016- 2/605 – heb ik een artikel geschreven waarin ik aan mijn lief vraag hoe hij tegen een partner met MS aankijkt. Het is een prachtig artikel geworden en we hebben heel veel reacties hierop gehad. Daarop volgt niet al te lange tijd later een column van Floris.

MSzien-wit (1)

De vriendin van Floris heeft ook MS en hij heeft sinds kort een platform opgericht waarop zowel mensen met MS als hun partners hun verhaal kunnen vertellen. Maar tot mijn verbazing richt Floris zich tot mijn lief in zijn column; de tranen schieten mij in mijn ogen. Deze 2 mannen gaan elk op hun eigen manier met de ziekte van hun partner om. Ze hebben echter 1 ding gemeen. Beiden hebben besloten om hun relatie liefdevol te houden. Mijn hart gloeit: ik ben trots op deze mannen.

Dat dit een enorme opgave is weten zij ook wel. Het gaat om de intentie. Het kiezen voor je partner ook al is zij ziek. Het mooiste geschenk wat iemand mij kan geven is de uitspraak van mijn lief. Hij zegt in het artikel; “Mijn vriendin is mooi, lief, sexy, zorgzaam, enthousiast, doorzetter en een liefdevolle moeder. Maar zij is zeker geen MS”.

Waar misschien wel elke chronisch zieke bang voor is – en wat de statistieken helaas ook ondersteunen- is dat het moeilijk is om bij elkaar te blijven wanneer 1 van beiden ziek is. Je bent niet helemaal meer wie je vroeger was. Er is iets gebeurd. Psychisch gebeurt er iets. Je onbevangen naar het leven kijken gaat een beetje weg en er komen obstakels voor in de plaats. Een partner is naast geliefde soms ook verzorger geworden en veel relaties zijn daar simpelweg niet tegen bestand. Mijn lief heeft daar het volgende op te zeggen. “MS heeft veel gebracht. Leven in het moment en intens genieten van onze geliefden. MS heeft veel genomen. Er zijn veel cognitieve problemen, problemen met lopen, hoofdpijn, slecht zicht en veel slechte dagen. Maar er is ook iets wat MS niet van ons gaat nemen. De liefde voor elkaar. Daar gaan wij samen voor zorgen”.

Deze 2 mannen laten mij en misschien vele mede MS’ers met mij geloven dat het ook anders kan. Dit wetende heb ik ook een taak. Als ik mijn best blijf doen om niet al mijn zorgen uit te spreken. Niet elke hulpvraag bij mijn partner neer te leggen. Meer te bespreken hebben dan MS. Ook naar zijn dag te vragen. Hem de liefde geven die hij nodig heeft. Wie weet. Misschien zijn wij wel sterker dan MS.

http://www.msweb.nl/mszien-2016- 2/605

www.platform.ms

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over. Lees hier meer over Femke

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht