Beweging

Hoogleraar: Yuri van Gelder had misschien last van ‘self-handicapping’

,,Het is onbegrijpelijk wat Yuri van Gelder heeft gedaan.” Dat zegt hoogleraar psychologie Nico van Yperen van de Rijksuniversiteit Groningen. De turner werd maandag weggestuurd uit Rio de Janeiro nadat hij het olympisch dorp had verlaten, alcohol had gedronken en pas vroeg in de ochtend weer terugkeerde.

MELBOURNE - Turner Yuri van Gelder in actie tijdens de finale ringen. Van Gelder is zaterdag in Melbourne wereldkampioen op ringen geworden. De regerend Europees kampioen kreeg van de jury 9,725 punten voor zijn oefening. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

.ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Volgens Van Yperen is het van een afstand moeilijk te zeggen wat er in het hoofd van Van Gelder omging. ,,Het is onbegrijpelijk. Hij ontneemt zichzelf de mogelijkheid om in de finale te turnen, waar hij juist zo lang voor gewerkt heeft.” Het lijkt erop dat Van Gelder de druk van het presteren niet meer aankon, maar het blijft gissen, aldus Van Yperen. ,,Het kan een soort escape zijn, dat hij het toch niet meer zag zitten. Dat hij dit heeft gedaan om uit deze situatie te stappen. Dan is niet het eigen falen de reden, maar het feit dat hij de regels heeft overtreden.”

‘self-handicapping’

Het is een fenomeen dat volgens Van Yperen vaker voorkomt. In de psychologie wordt dit omschreven als ‘self-handicapping’. Sporters gaan dan van tevoren al excuses inbouwen waarom het fout zou kunnen gaan. Bijvoorbeeld minder trainen, zodat dat als excuus voor het falen kan worden aangevoerd. Toch is mededogen op zijn plaats, meent Van Yperen. Hij wijst er op dat topsport niet alleen fysiek enorm veel vraagt van mensen, maar ook mentaal. ,,Het is waanzinnig knap dat atleten de druk aankunnen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht