Zorg

Overgewicht plaagt patiënten na transplantatie

 Hun leven is gered maar hun conditie naar de knoppen. Meer dan de helft van de mensen met een donororgaan komt na de transplantatie flink wat kilo’s aan en lijdt daardoor aan overgewicht. Zo’n 60 procent van de getransplanteerden beweegt veel te weinig. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.

obesitas

Obesitas (Bron: Youtube)

Tijdens de wachttijd voor een nieuw orgaan worden veel patiënten zieker en zieker. “Mensen die wachten op een nieuw orgaan worden steeds minder actief en in sommige gevallen uiteindelijk bedlegerig”, zegt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Gerda Reinsma.

Na de transplantatie zou hun conditie snel weer vooruit moeten gaan. In praktijk valt dat erg tegen. “Het merendeel komt een jaar na de transplantatie nog maar op de helft van de normale spierkracht. Door de snelle verzuring van hun spieren en door hun verminderde spierkracht is het erg lastig gemotiveerd te blijven. Wie na twintig meter fietsen al uitgeput is, komt moeilijk stappen verder”, weet Reinsma.

Vijftien kilo

Het UMCG onderzocht verschillende groepen patiënten na hun transplantatie. Voor alle soorten orgaantransplantaties geldt dat de patiënten te dik worden. Dat is slecht voor het getransplanteerde orgaan. Onderzoeker Dorien Zelle concludeerde dat slechts 43 procent op een goed gewicht bleek te zitten. 41 Procent had last van overgewicht en 16 procent ernstig overgewicht oftewel obesitas. In het jaar na de transplantatie kwamen de patiënten gemiddeld vijf kilo aan met uitschieters tot vijftien kilo.

“Dat komt vooral door te weinig beweging maar ook door een ongezond voedingspatroon met te veel suiker en te weinig groente en fruit”, weet Zelle.

Reinsma en Zelle hielden vorige week een presentatie over hun onderzoeken tijdens een bijeenkomst over het nieuwe UMC Groningen Transplantatie Centrum. Daarin worden de zes transplantatieprogramma’s gebundeld. Onderdeel van dat centrum moet een Leefstijlpoli worden. Fysiotherapeuten, diëtisten, maatschappelijke werkers, psychologen en verpleegkundigen gaan in die Leefstijlpoli samenwerken om patiënten na hun transplantatie aan te zetten tot een beweeglijker en gezonder leven.

Overlevingskans

Al eerder bleek uit onderzoek dat getransplanteerden die er wel in slagen hun conditie en gewicht te verbeteren, een veel hogere overlevingskans hebben. Een deel van de getransplanteerden overlijdt eerder dan nodig zou zijn aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Omdat de operatie zelf en het voorkomen van afstoting van organen daarna steeds beter gaan, komt er meer aandacht voor het overleven na een transplantatie op langere termijn. Het UMCG heeft daar in samenwerking met het universitaire ziekenhuis in Maastricht het project Actieve Zorg na Transplantatie voor opgericht.

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht