Zorg

Film kijken terwijl chirurg je knie opereert

Geopereerd worden aan je knie en tegelijkertijd rustig genieten van een bioscoopfilm. Dat kan tegenwoordig in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

AMSTERDAM-ZIEKENHUIS-AMC

Ontspannen

Het gaat om een proef om te kijken of patiënten meer ontspannen door de operatie heen komen. Gisteren is de eerste operatie uitgevoerd, terwijl een jonge vrouw door een videobril met koptelefoon naar natuurfilm De Nieuwe Wildernis keek. ,,De patiënt vond het heel comfortabel. Als je door de bril kijkt, is het net alsof je in een bioscoop zit”, zegt hoogleraar Marlies Schijven, die het onderzoek begeleidt.

Operatie aan knie

Op dit moment komen alleen gezonde patiënten in aanmerking, die een knie- of enkeloperatie ondergaan waarbij ze plaatselijk worden verdoofd. Vaak zijn patiënten ‘enorm gespannen’, ziet Schijven. ,,De geluiden in de operatiekamer vinden mensen vaak ook niet fijn. Als we het comfortabeler kunnen maken met een videobril, is dat het onderzoeken waard.”

Tegoedbon

Als het blijkt te werken, kunnen patiënten in theorie elke film kijken die ze maar willen. ,,Maar niet een of andere horrorfilm, dat is niet goed voor de bloeddruk”, lacht Schijven. Er is ook nog gedacht aan patiënten die de film niet kunnen afkijken, omdat de operatie sneller klaar is dan De Nieuwe Wildernis. Zij krijgen een tegoedbon van Pathé Thuis, zodat ze de film in hun eigen huis kunnen afkijken.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht