Zorg

Verlies Achmea door noodweer en zorgkosten. Premie mogelijk omhoog

Achmea heeft de eerste zes maanden van dit jaar afgesloten met een verlies van 24 miljoen euro. De verzekeraar moest fors uitkeren vanwege noodweer in juni terwijl ook zorgkosten stegen, bleek donderdag uit de halfjaarcijfers. Volgens Achmea zijn premieverhogingen onvermijdelijk om de hogere schadelast die wordt verwacht door het veranderende klimaat op te vangen.

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De totale schade aan onder meer auto’s, woningen en bij land- en tuinbouwbedrijven als gevolg van het noodweer liep op tot 267 miljoen euro. Circa 30.000 klanten deden om die reden een beroep op de verzekeraar. Ook stegen de uitgaven voor geneesmiddelen harder dan waar Achmea vooraf rekening mee hield. Bij ziekenhuiszorg zag de verzekeraar de kosten eveneens stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Zorgpremie omhoog

In een toelichting gaf topman Willem van Duin aan dat Achmea zich de komende periode buigt over de verhoging van de verzekeringspremies. De kans bestaat dat ook de zorgpremies dan omhoog gaan. Het is volgens Van Duin duidelijk dat het in de markt zetten van premies onder de kostprijs, zoals nu het geval is, op termijn niet houdbaar is. ,,Daarmee hol je het vermogen uit.”

Hoewel Achmea fors moest uitkeren, behield het naar eigen zeggen zijn ,,gezonde en solide” financiële positie. Het besparingsplan dat in 2014 is ingezet en eind 2016 moet zijn afgerond heeft ertoe geleid dat sinds de start de kosten al met 355 miljoen euro zijn verlaagd. Eind 2016 moet structureel 450 miljoen euro worden bespaard.

Bedrijfskosten verlagen

Daarbij nam Achmea al afscheid van 3000 man personeel. De verzekeraar wil ook na dit jaar de bedrijfskosten verder verlagen. Dit betekent niet concreet dat de verzekeraar meer personeel op straat zal zetten. ,,Wij blijven ons bedrijf aanpassen aan de huidige tijd, maar van een concreet nieuw besparingsprogramma, is geen sprake”, verduidelijkte Van Duin.

Ten opzichte van eind 2015 kromp het personeelsbestand in Nederland met 1 procent tot 12.745. In het buitenland nam het aantal banen wel met 6 procent toe tot 2791. Achmea zegt te blijven investeren in de internationale groei.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht