Zorg

Reflectie – Column Lyme Esmee Kamphuis

Hallo, wie ben jij ook alweer?
Ik herken je bijna niet meer.
Je haar is dof en je hebt een ongezonde kleur op je gezicht.
Je gelaat is getekend door ziekte.
De donkere randen onder je ogen leiden me een moment af van wat er écht in je ogen schuil gaat.
Ik ben me er van bewust dat ik mezelf laat afleiden en ik dwing mezelf je in jouw ogen aan te kijken.
Het licht in je ogen lijkt gedoofd. Ik zie verdriet, pijn en angst.
Zwijgend staar ik je aan. Zwijgend staar jij, met een donkere levenloze blik, terug.

reflectie

Plotseling word ik opgeschrikt. Mijn telefoon gaat. Ik wend mijn blik van je af en besluit op te nemen. Te laat, jij neemt al voor me op. In de verte hoor ik de persoon aan de andere kant van lijn tegen je praten. Er klinkt een enthousiaste, vertrouwde stem: “Hoi, hoe gaat het met je? Zal ik deze week even gezellig bij je langskomen?”
Ik wil dolgraag enthousiast reageren op de vertrouwde stem die ik in de verte hoor. In plaats daarvan, geef jíj antwoord. Ik hoor jou, met de monotone stem van een vage bekende, reageren. “Hé, gaat wel…ja…gezellig, doen we”, klinkt het schor en stamelend. Wie ben jij toch? Van wie is die monotone stem? Ik herken je nog steeds niet.
Ik wil weten hoe het met de persoon aan de andere kant van de lijn gaat, maar het signaal dat mijn hoofd doorgeeft aan mijn mond is te traag om er tussen te komen. Als buitenstaander moet ik aanhoren hoe jij een ongemakkelijk telefoongesprek voert. Zo nu en dan doe ik nog een poging er wat tussen te krijgen, maar ik dring maar niet tot je door. Omdat ingrijpen niet lukt, kan ik alleen maar luisteren. Ik zou dat gesprek compleet anders voeren!, denk ik. Wat klinkt die monotone stem ongeïnteresseerd en levenloos! Zo voer je toch geen gesprek met die vertrouwde, enthousiaste persoon aan de andere kant van de lijn?

Nadat je gesprekspartner beseft dat er weinig uit jou komt, wordt het gesprek afgerond. Je hangt op. Je legt mijn telefoon naast je neer en we staren elkaar wederom zwijgend aan.
Het gesprek heeft je zichtbaar vermoeider gemaakt. Je ogen verraden dat er niet meer in zat. Niet meer enthousiasme, niet meer leven. Hoe graag ik ook gewild had dat je je gesprekspartner meer had gegeven, jij kon het niet. Zelf ben je ook zichtbaar van slag van het telefoongesprek dat je net voerde. Je hebt een nederige blik in je ogen. Ik kijk je vertwijfeld aan en ik zie nu dat je met dezelfde vertwijfelde blik terugkijkt.

Ineens zie ik wie jij bent. Jij bent mij! Ik kijk in de ogen van mijn eigen spiegelbeeld. Ook dit is Lyme. Het neemt zo verschrikkelijk veel, dat er momenten zijn waarop ik mezelf niet meer herken. Momenten waarop ik toeschouwer ben en het leven aan me voorbij gaat. Gelukkig bén ik mijn spiegelbeeld niet en is het enkel een reflectie van een moment. Ik ben vastberaden weer identiek aan mijzelf te worden. Zo van binnen, zo van buiten. ‘Zo boven, zo beneden.’

Esmee Kamphuis (27) heeft de ziekte van lyme. Iedere maand laat ze ons lezen hoe het is om lyme te hebben. Wil je het verhaal van Esmee lezen klik dan hier

Lees hier de eerder verschenen columns van Esmee

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht