Zorg

Overgewicht begint bij ouders

Een dikke ouder heeft vaak ook een dik kind. Dat blijkt uit een gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de RIVM.

dik, obesitas, overgewicht, ongezond, benen, afvallen, dieet, zwaar, vet, eten, taart

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

In de enquête moesten ouders hun gewicht en lengte van en dat van hun kinderen opgeven. Vorig jaar was 12 procent van de kinderen in leeftijd 4 tot 12 jaar te zwaar. Een derde hiervan had zelfs obesitas. Meisjes en jongens hebben even vaak overgewicht.

Van kinderen van wie beide ouders te dik zijn, heeft 17 procent zelf ook overgewicht. Bij kinderen van wie de ouders geen overgewicht hebben, is bijna 6 procent te dik. Ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen zijn vaker te zwaar dan leeftijdsgenootjes uit de hoogste inkomensgroep. In de laagste inkomensgroep heeft bijna één op de vijf kinderen overgewicht, in de hoogste inkomensgroep iets meer dan één op de twintig.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht