Voeding

Cantharel in bos steeds vaker prooi plukkers

In drukbezochte natuurgebieden valt de hanenkam of cantharel steeds vaker ten prooi aan lekkerbekken die ,,de culinair hooglijk gewaardeerde” paddestoel herkennen en plukken. Daardoor is deze paddestoel steeds minder in uitgegroeide vorm te zien. Dat schrijft de Nederlandse Mycologische Vereniging, waar veel kennis is over paddestoelen, op de site Nature Today.

Paddestoelen, Cantharel, hanekam

Foto: NDC Mediagroep

In Nederland komen zes soorten cantharellen voor, waaronder de hanenkam. Vooral in de buurt van drukbezochte bezoekerscentra van natuurgebieden zijn nog nauwelijks hanenkammen te vinden die de 4 centimeter te boven gaan, aldus de schrijvers van het artikel. Volgens hen wordt de paddestoel tegenwoordig door brede lagen van de bevolking herkend.

Wetenschappelijk is bewezen dat plukken niet schadelijk is voor deze paddestoelen. Mogelijk dat er daardoor ook minder gewetensbezwaren zijn bij plukkers. ,,Maar het gemis aan mooie hanenkammen wordt door sommige bosbezoekers wel gevoeld.”

Voedingswaarde cantharel

Het is een heel gezonde groente die rijk is aan eiwitten, calcium, natrium en vitamine C. Goed voor de botten, de aanmaak van rode bloedcellen, de vochtregeling in het lichaam en energie.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht