Voeding

Suikertaks wapen tegen Britse zwaarlijvigheid

Groot-Brittannië gaat belasting heffen op de verkoop van suikerhoudende frisdranken. Met de opbrengst worden gezondheidsprogramma’s voor schoolkinderen gefinancierd. De suikerbelasting is onderdeel van plannen om zwaarlijvigheid onder kinderen aan te pakken.

illustratief beeld van een voorstelling die laat zien hoeveel suiker er in frisdrank zit. ANP LEX VAN LIESHOUT

ANP LEX VAN LIESHOUT

Volgens de Britse regering is bijna een derde van de kinderen tussen twee en vijftien jaar een beetje of veel te zwaar. Dat kost de overheid miljarden per jaar, stelde onderminister van Financiën Jane Ellison donderdag. Volgens deskundigen en actievoerders zijn de plannen echter lang niet afdoende om de toenemende obesitas onder de Britten een halt toe te roepen.

Suikerbelasting

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een suikerbelasting instelt. Onder meer in België, Frankrijk en de Scandinavische landen gebeurt dat al. Drankjes met suiker zijn volgens Londen de belangrijkste suikerbron voor kinderen. Eén blikje cola overschrijdt met een inhoud van negen suikerklontjes al de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid.

De frisdrankbranche is verbolgen over de maatregel. Gavin Partington van de Britse overkoepelende organisatie stelt dat de belasting een ‘straf’ is die ,,duizenden banen kost en geen doorslaggevend effect heeft op de mate van zwaarlijvigheid”.

Gezond

De programma’s voor schoolkinderen moeten een gezond eetpatroon en meer beweging gaan bevorderen. Scholen moeten de kinderen gaan stimuleren om minstens zestig minuten per dag gemiddeld of stevig te bewegen, waarvan de helft tijdens schooltijd.

Moet de suikertaks ook in Nederland ingevoerd worden? 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht