Zorg

Nieuw diabetesmedicijn beschermt mogelijk ook de nieren

Een nieuw type medicatie bij diabetes type 2 verlaagt niet alleen de bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. 

2015-12-04 15:26:22 LEIDEN - Verschillende medicijnen bij een apotheek in het LUMC. In Nederland zijn nieuwe kankergeneesmiddelen vaak veel duurder dan in andere Europese landen. De verschillen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent. ANP REMKO DE WAAL

ANP REMKO DE WAAL

Bij patiënten met diabetes type 2 treden door een hoge bloedsuiker allerlei gezondheidsproblemen op, waaronder hoge bloeddruk, toename in gewicht en nierschade. Daarom wordt gezocht naar medicijnen die de bloedsuiker verlagen. Tot nu toe wordt hiervoor meestal metformine voorgeschreven, met als tweede keus een sulfonylureum derivaat zoals glimepiride of gliclazide, dat insulineafgifte in de alvleesklier stimuleert. Inmiddels is er een nieuw middel ontwikkeld, canagliflozine. Dit middel remt de natrium-glucose cotransporter 2 (SGLT2) in de nieren, maar de effecten ervan op de nierfunctie waren nooit goed onderzocht.

1450 patiënten, twee jaar lang

Daarom vergeleek Heerspink de effecten van deze twee medicijnen met elkaar op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie. Hiervoor gebruikte hij data van 1450 patiënten met diabetes type 2 uit 19 landen, die allen metformine ontvingen, het huidige standaardmiddel bij diabetes type 2. Een deel van hen kreeg naast metformine ook glimepiride, een deel kreeg naast metformine ook canagliflozine 100 mg of canagliflozine 300 mg. Deze patiënten werden gedurende twee jaar regelmatig gecontroleerd op gewicht, bloedsuikerspiegel en nierfunctie.

Nierbeschermend effect

Heerspink concludeert dat beide middelen de bloedsuiker ongeveer evenveel verlagen. De nierfunctie blijkt echter met canagliflozine minder snel achteruit te gaan. Canagliflozine lijkt dus de nieren te beschermen. “Omdat de bloedsuikerspiegel nauwelijks verschilt bij beide middelen, suggereren onze resultaten dat het nierbeschermende effect van canagliflozine niet samenhangt met de lagere bloedsuiker,” zegt Heerspink. “Deze resultaten zijn vooral belangrijk omdat veel patiënten met diabetes risico lopen op nierfalen. Canagliflozine zou een goede therapeutische kans kunnen bieden voor deze patiënten.” 

Klinische trials

Canagliflozine is al op de markt in Europa en Amerika. “Voordat we zeker weten of dit middel een betere keus is dan glimepiride voor de behandeling van nierfalen, moeten grotere studies met langere follow-up worden  uitgevoerd. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht