Zorg

Veel mensen hebben problemen met poepen

Veel Nederlanders hebben last van maag-, darm- en ontlastingsproblemen. Bional Medical deed hier een bijzonder onderzoek naar. Meer dan 600 Nederlanders hielden gedurende twee weken dagelijks een ‘poepdagboek’ bij.

Foto: Archief Dagblad van het Noorden

Foto: Archief Dagblad van het Noorden

Daaruit kan onder andere geconcludeerd worden dat gedurende deze periode driekwart van de respondenten problemen had met de maag, de darmen of de stoelgang. Meer dan de helft had één of meerdere dagen specifiek een poepprobleem.

Moeite met poepen

Winderigheid is veruit het meest voorkomende probleem; vrijwel alle respondenten hadden hier gedurende het bijhouden van het poepdagboek last van, mannen (89 %) vaker dan vrouwen (72 %). Mannen hebben ook relatief vaker last van brandend maagzuur en zure oprispingen. Vrouwen daarentegen hebben vaker last van verstopping, onrustige darmen en buikpijn of kramp. Een ander belangrijk probleem onder Nederlanders is een onregelmatige stoelgang, 35% kan drie dagen of meer achter elkaar niet poepen.

Niet poepen, negatieve impact op dagelijks functioneren

Op de probleemdagen vroegen we mensen in hoeverre dit een negatieve invloed heeft op hun functioneren die dag. Ruim 70% van de respondenten geeft aan het als een probleem te ervaren, 24% had zelfs de hele dag last. Problemen die het goed kunnen functioneren kunnen verstoren of de hele dag last op kunnen leveren zijn vooral: diarree (85% van de gevallen dat men dat heeft) en misselijkheid (83%). Ook brandend maagzuur (78%), verstopping (78%) en een opgeblazen gevoel (75%) kunnen overlast opleveren. Uit het onderzoek blijkt dat mensen voor winderigheid en een opgeblazen gevoel de minste oplossingen kennen.

Top 10 meest vermeden voedsel

Uit het poepdagboek blijkt dat het eten van bepaalde voeding problemen met poepen in de hand werkt. Zo zorgen het eten van koolsoorten, pittig gekruid eten en wit brood voor rommelende darmen. Het eten van kunstmatig gezoete producten, pittig eten en bonen veroorzaken winderigheid. En zure oprispingen, misselijkheid en dunne poep krijgt men vaak nadat men eten heeft afgehaald bij de snackbar of chinees. Uit de dagboeken kunnen we een top 10 van producten concluderen die mensen vermijden om problemen met poepen te voorkomen:

  1. Vet eten, frituur
  2. Wit brood en witte pasta
  3. Pittig/gekruid eten
  4. Banaan (heeft voor sommigen een laxerende en voor anderen een stoppende werking)
  5. Bruine bonen
  6. Uien
  7. Paprika
  8. Koolsoorten
  9. Varkensvlees
  10. Melk en melkproducten

Stress is grote boosdoener

poepen

Naast voeding blijken stress en zenuwen veel mensen parten te spelen. Stress, een onrustig gevoel, zenuwen, spanning of angst zijn de belangrijkste omstandigheden die worden genoemd als oorzaak van problemen met de spijsvertering en staan dus boven ziekte (nummer 2 oorzaak van problemen) en voeding (nummer 3). Op een andere plek dan thuis poepen geeft vaak spanning; daarom gaat het merendeel het allerliefst thuis naar het toilet (92%). Men vindt het niet prettig om op het werk, bij vrienden of in het openbaar te poepen, waardoor men ofwel ‘niet kan’ ofwel niet wil (het ophoudt) waardoor weer nieuwe problemen kunnen ontstaan zoals verstopping en krampen.

Controle na het poepen

De helft van de respondenten checkt hun eigen poep regelmatig op kleur, bloed in de ontlasting, structuur, hoeveelheid en aanwezig slijm. Een klein deel let specifiek op wormen en stukjes in de poep. Uit het onderzoek blijkt dat de poep eigenlijk bij niemand consistent is, maar relatief zachte ontlasting en een donker- of lichtbruine kleur komt vaak voor. Wanneer men problemen ervaart met de stoelgang, ziet men dit vaak terug in de ontlasting.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht