Zorg

Twee nieuwe genen ontdekt die risico op ALS kunnen verhogen

Een internationale groep onderzoekers onder leiding van prof. Jan Veldink en prof. Leonard van den Berg van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht, hebben twee nieuwe ALS-genen ontdekt. Beiden kunnen het risico op ALS aanzienlijk verhogen. Daarmee zijn er nu zes risicogebieden voor ALS in het erfelijke materiaal (DNA). 

rolstoel1

Het ene nieuwe ALS-gen is gevonden door UMC Utrecht in samenwerking met King’s College, in Londen. Onderzoekers analyseerden hiervoor het erfelijk materiaal van meer dan 15 duizend ALS-patiënten en vergeleken dat met meer dan 25 duizend gezonde mensen. Het andere nieuw ontdekte gen werd geïdentificeerd in een studie van het UMC Utrecht met de University of Massachusetts Medical School in de Verenigde Staten. Deze tweede studie richtte zich met name op ALS-patiënten met een familiegeschiedenis van de ziekte.

Onderzoek naar behandeling

“Deze nieuw ontdekte ALS-genen brengen de onderzoekers weer een stap verder in de zoektocht naar behandelingen voor de ziekte”, zegt neuroloog prof. Jan Veldink van het UMC Utrecht Hersencentrum en de Universiteit Utrecht. “Deze studies laten zien dat ALS veel verschillende erfelijke oorzaken heeft, waarvan de meeste zeldzaam zijn. Die kunnen we alleen vinden met een volledige analyse van het erfelijke materiaal. Zo’n analyse is kostbaar en kunnen we alleen realiseren dankzij fondsenwerving door Stichting ALS Nederland, de Amsterdam City Swim, Tour du ALS en talloze andere evenementen. Naar het Nederlandse voorbeeld zijn ALS Stichtingen wereldwijd nu de nog ontbrekende fondsen aan het verzamelen.”

Project MinE

Ondernemers en ALS-patiënten Bernard Muller en Robbert Jan Stuit en Stichting ALS Nederland, startten in 2013 samen met het UMC Utrecht Hersencentrum het wereldwijde Project MinE. ALS Stichtingen vanuit de hele wereld hebben zich inmiddels aangesloten bij Project MinE. Een internationaal consortium van onderzoekers uit Europa, Australië en de Verenigde Staten werkt nu onder leiding van het UMC Utrecht samen aan deze baanbrekende studie. Via crowdfunding willen onderzoekers financiering realiseren voor het opslaan en analyseren van DNA van 15.000 ALS-patiënten en 7.500 gezonde mensen. Op deze manier willen ze de genetische basis van ALS achterhalen en uiteindelijk een behandeling ontwikkelen.

Wat is ALS?

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een dodelijke zenuw-/spierziekte waarbij patiënten steeds verder verlamd raken. Wereldwijd hebben meer dan 300.000 mensen ALS en de levensverwachting na diagnose is 3 tot 5 jaar. Over de oorzaak van ALS is weinig bekend en een effectieve behandeling is er nog niet.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht