Zorg

‘Goed smeren tijdens zonnige nazomer’

Na een regenachtige zomer, is het eindelijk mooi weer. Dat betekent voor veel mensen genieten, maar het is ook oppassen voor de zon, waarschuwt KWF Kankerbestrijding.

2015-04-15 00:00:00 MAASTRICHT - Een zonaanbidster smeert zich in met zonnebrandcreme op een mooie zomerdag in het Stadspark. ANP MARCEL VAN HOORN

 ANP MARCEL VAN HOORN

Door de slechte zomer in Nederland heeft de huid nog niet goed kunnen wennen aan de zon. Daarom is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen door te smeren, bedekkende kleding te dragen en door af en toe de schaduw op te zoeken.

Wanneer insmeren?

,,Mensen smeren zich vaak wel in met zonnebrand als ze naar het strand gaan of gaan zonnen, maar vergeten dit vaak bij de ‘gewone’ dagelijkse dingen. Juist ook tijdens vergeten smeermomenten, zoals fietstochtjes, zitten op een terrasje in de stad of bij het spelen van Pokémon-Go is het belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen de zon”, aldus KWF. Verbranding door de zon is een grote risicofactor voor huidkanker.

Kinderen naar school

Ook kinderen die nu weer naar school gaan moeten volgens KWF goed beschermd worden tegen de zon. ,,Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Zware verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen”.

Volgens de organisatie is 40 procent van de kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf het afgelopen jaar verbrand door de zon. Ook meer dan de helft van de ouders is vorig jaar een of twee keer verbrand. Nog geen derde van de ouders smeert hun kinderen altijd een half uur voor blootstelling aan de zon in als ze naar het strand of het zwembad gaan. Slechts 17 procent herhaalt het insmeren iedere twee uur.

Jaarlijks krijgen ruim 50.000 Nederlanders de diagnose huidkanker.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht