Zorg

Vingerafdruk verdwijnt door chemokuur

Een opmerking van een stagiair bij de politie leidde tot deze ontdekking. Zij vond het gek dat haar zieke opa na zijn chemo de deur op zijn werk niet meer kon openen. Zijn vingerafdruk werd niet herkend. Wat volgde was een onderzoek van drie jaar van de politie Den Haag en het Erasmus MC, waarbij de vingerafdrukken van 150 kankerpatiënten voor, tijdens en na hun behandeling werden bestudeerd. De uitkomst is opmerkelijk. Bij één op de zeven patiënten verdwijnt het reliëf op de vingertoppen.

2010-08-13 00:00:00 RIJSWIJK - **ILLUSTRATIE** Een donkere en een blanke vinger die in de inkt gedrukt zijn. VVD, CDA en PVV zijn het eens dat het asiel- en integratiebeleid moet worden aangescherpt. De VVD, maar vooral het CDA, hebben grote moeite met het PVV-standpunt dat etnische registratie moet worden ingevoerd. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Douane

Veel patiënten hebben niet door dat hun vingerafdruk is verdwenen, vertelt internist-oncoloog Ron Mathijssen. ,,Dat kan leiden tot problemen met identificatie. We kennen een voorbeeld van een patiënt die een paspoort wilde aanvragen, maar de afdruk keer op keer opnieuw moest doen. Maar denk ook aan problemen bij de douane in de VS, het openen van je mobiel of het openen van de deur van de crèche.”

Het gaat voor zover bekend alleen op voor patiënten die worden behandeld met capecitabine, een van de meest gebruikte chemotabletten ter wereld. Dit middel wordt gebruikt onder 32.000 Nederlanders met borst- of dikkedarmkanker. Zo ook door Jolanda Both (54). De Barendrechtse kreeg drie jaar geleden darmkanker. ,,Na de chemo voelden mijn vingers gladder. Ik liet alles uit mijn handen vallen. Toen ik laatst naar de sportschool ging, kwam ik niet door het poortje. Ze kregen geen goede afdruk van mijn vinger.”

Gladde vingers

De gladde vingers zijn tijdelijk.Twee tot vier weken na afloop van de behandeling komt het reliëf ongewijzigd terug. ,,Dat was voor ons de spannendste vraag, maar het is dus niet mogelijk om als gevolg van de behandeling een andere identiteit aan te nemen”, zegt rechercheur Sebastiaan Veelenturf van de politie Den Haag. In die paar ‘mistige’ weken zou een patiënt misbruik van de situatie kunnen maken. In theorie, want zover Veelenturf weet, is er geen praktijkvoorbeeld bekend.

Oplossing

Het Erasmus MC heeft voorlopig geen oplossing voor de gladde vingers. Het ziekenhuis adviseert een brief van de oncoloog mee te nemen wanneer een patiënt reisplannen heeft.

Duizenden kankerpatiënten verliezen tijdelijk hun vingerafdruk na een chemo, ontdekten onderzoekers. Dat kan tot gedoe leiden bij de douane of het poortje van de sportschool.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht