Zorg

Daratumumab geeft beperkt bijwerkingen bij ziekte van Kahler

Patiënten met de bloedkanker multipel myeloom, ook wel bekend als de ziekte van Kahler, zijn aanzienlijk beter af als de antistof Daratumumab wordt toegevoegd aan de standaardbehandeling. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek aangestuurd door het Erasmus MC.

'Ebolaverdachte' in Rotterdam

Wat is Kahler?

Multipel myeloom is een kwaadaardige tumor in het beenmerg.  ,,Voor deze ongeneeslijke ziekte zijn de vooruitzichten de afgelopen jaren beter geworden door de beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen,’’ vertelt prof. dr. Pieter Sonneveld, hoofd van het Erasmus MC Kanker Instituut, en senior author Van het artikel in NEJM. ,,Maar voor het eerst is nu een nieuwe antistof tegen multipel myeloom, Daratumumab, gecombineerd met andere effectieve medicijnen bij patiënten die al eerder waren behandeld voor deze ziekte.’’ Multipel myeloom  is een ongeneeslijke ziekte, die jaarlijks ongeveer negenhonderd Nederlanders treft. De ziekte ontstaat meestal als iemand rond de 60 jaar oud is. Patiënten leven daarna gemiddeld nog 6 jaar.

Daratumumab

In een klinische trial door een internationaal consortium van hematologen is Daratumumab  gecombineerd met Bortezomib en Daxamethason gedurende acht kuren. 82 Procent van de patiënten reageerde er goed op, tegen 63 procent die geen Daratumumab hadden gekregen. Na twaalf maanden was zestig procent nog zonder toename van ziekteactiviteit tegen 26 procent zonder Daratumumab. De bijwerkingen waren beperkt en verdwenen bovendien nadat de behandeling was voltooid.

De conclusie is dat Daratumumab een significante en aanhoudende verbetering geeft van de behandelresultaten bij patiënten met multipel myeloom die al eerder waren behandeld. Naar het effect van de nieuwe combinatie bij patiënten die nog niet eerder waren behandeld, is nog geen onderzoek gedaan.

Daratumumab is een nieuwe antistof met een uniek werkingsmechanisme. De stof grijpt aan op een specifiek eiwit in de kankercel, waarna die de kankercel doodt.

Nederland

Het middel is in Nederlandse universitaire centra ontwikkeld, en kan straks wereldwijd standaard worden ingezet in combinatie met de bestaande middelen. Sonneveld hoopt dat het middel voor het einde van het jaar standaard behandeling kan worden. Op dit moment wordt het nog niet vergoed. Patiënten kunnen er in de Nederlandse universitaire medische centra wel mee worden behandeld in het het zogeheten Compassionate Need programma.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht