Zorg

Heupfractuur grote bedreiging voor de oudere mens. Heupoperatie risicovol

Vroeger was het maar al te vaak het laatste zetje richting de dood. Iemand brak zijn heup, kon vervolgens het bed niet meer uit en kwijnde langzaam weg. Sinds een jaar of vijftig kunnen gebroken heupen worden gerepareerd tijdens een operatie, en dat gaat technisch gezien bijzonder goed.

Foto: LC

Foto: LC

Maar ondanks de vooruitgang overlijdt een kwart van de patiënten binnen een jaar na een heupoperatie omdat ze uiteindelijk te zwak bleken. Ook blijft een kwart permanent invalide.

Heupoperatie bij 55+

Een heupfractuur is typisch iets voor de oudere mens. Beneden de 55 jaar is een gebroken heup een zeldzaamheid; hooguit een gevolg van een ongeluk. Maar ouderen lopen geregeld heupfracturen op. Elk jaar belanden zo’n zeventienduizend mensen in Nederland in het ziekenhuis met een heupfractuur. Driekwart daarvan is vrouw. Elk jaar overlijden circa duizend ouderen aan de gevolgen van een heupfractuur. Hoe ouder de patiënt, hoe groter het overlijdensrisico.

Oorzaak heupfractuur ouderen

Dat ouderen zo vaak een heup breken, komt door een combinatie van factoren, weet internist/ouderengeneeskundige dr. Gerbrand Izaks van het UMCG. De oudere mens heeft vaak broze botten als gevolg van botontkalking ofwel osteoporose. “Dan heb je maar een klein ongelukje nodig.”

Botten breken is één ding, maar ouderen vallen ook veel vaker. Dat komt doordat ouderen mettertijd vaak een andere houding krijgen, meer voorover gebogen. Dat is een gevolg van het inzakken van de ruggenwervels door osteoporose. “Het zwaartepunt van het lichaam verandert, waardoor mensen eerder hun evenwicht verliezen”, zegt Izaks.

Heupfractuur door afname spierkracht

De oudere mens wordt sowieso langzamer. De spierkracht neemt af en de spieren zijn minder soepel en snel. De hersenen veranderen ook, werken minder vloeiend en de reactiesnelheid neemt af. Ouderen gaan vaak anders lopen, tillen hun voeten minder op, ook daardoor vallen ze sneller. En bovendien gaan hun ogen vaak achteruit, door ziektes zoals macula degeneratie (netvliesveroudering). Ouderen zien obstakels en stoeprandjes eerder over het hoofd.

heupoperatie

Heupfractuur door sufheid

Tot slot zijn ouderen soms wat suf door het gebruik van slaap-en kalmeringsmiddelen. Ook slikken ze vaak middelen tegen hoge bloeddruk. Nuttig tegen hartinfarcten, maar een nadeel is dat het bloed uit hun hoofd zakt na het opstaan uit een stoel. “Dat nadelige effect kan soms wel tien tot vijftien minuten duren”, zegt Izaks. “We horen vaak van patiënten het verhaal dat ze vielen in de keuken. Dan blijkt dat ze eerst zijn opgestaan en naar de keuken zijn gelopen, maar pas in de keuken daalt de bloeddruk in hun hoofd.”

Wat bij een heupfractuur?

Een heupfractuur betekent meestal dat er op meer gebieden problemen met de gezondheid zijn. De verschillende artsen die betrokken zijn bij een operatie – anesthesist, ouderengeneeskundige en chirurg – brengen de situatie van de patiënt dan ook nauwkeurig in kaart. Een patiënt met een gebroken heup wordt tegenwoordig doorgaans binnen een dag geopereerd.

Wachtlijsten voor heupoperaties zijn meer iets voor mensen met heupslijtage en dat is iets anders. “Vroeger werd de patiënt opgenomen, nuchter gehouden en moest dan op de operatie wachten omdat patiënten met direct levensbedreigende aandoeningen vóór gingen”, zegt traumachirurg dr. Klaus Wendt. “De tijd dat een patiënt nuchter moest blijven, liep soms op tot twintig uren. Nu worden patiënten opgenomen en de volgende dag op een vast tijdstip als eerste geopereerd. Die snelheid is belangrijk om bijkomende problemen, zoals een longontsteking of doorliggen, te voorkomen.”

heupoperatieDag na operatie heupfractuur

De dag na de operatie komen patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut alweer uit bed. Daarom wordt een operatietechniek gekozen waarbij de patiënt direct na de operatie op het been kan lopen. Ouderen zijn namelijk meestal niet in staat een been te ontlasten met behulp van krukken.

Risico’s heupoperatie

Een van de grote risico’s van een heupoperatie is delier, acute verwardheid. Dat geldt eigenlijk voor élke operatie op oude patiënten; mensen kunnen volkomen in de war zijn als ze wakker worden na een operatie, en dat kan behoorlijk lang duren. Familieleden schrikken ervan, omdat ze dat niet hadden verwacht. Het operatieteam is er tegenwoordig alert op en bekijkt ook vóór de operatie hoe groot het risico op een delier is. Toch komt het in liefst een kwart van de operaties voor.

Dan is er bij de zeer oude patiënten ook altijd een behoorlijke kans op een hartstilstand tijdens de operatie. “Een deel van de mensen zegt: ik wil deze operatie wel, maar als ik tijdens de operatie een hartstilstand krijg, hoef ik niet meer gereanimeerd te worden”, zegt Wendt. Het succes van reanimatie bij oudere patiënten is namelijk vrij gering, een grote meerderheid loopt hersenschade op door de hartstilstand.

Na de operatie is het zaak de patiënt snel weer op de been te krijgen. Want wie te lang in bed blijft liggen, kan last krijgen van doorliggen, pijn en loopt gemakkelijk een longontsteking op.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht