Beweging

Sportzomer – Column Jan Hospes

Goh, wat een mooie sportzomer hebben we gehad! Het EK voetbal, de Olympische Spelen, de Tour de France; sportevenementen van formaat. Ik heb me dan ook kostelijk vermaakt deze vakantie. Lekker in het hangmatje liggen, livestreampje op de tablet en genieten maar.

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Jan Hospes

Over de Tour de France wil ik het nog wel even hebben trouwens, want ikzelf heb in Frankrijk ook even een paar colletjes beklommen: Alpe ‘d Huez, Col ‘d Ornon, Col de Madelaine, Les Deux Alpes en de Col de la Croix de Fer. Ik moet u zeggen: ik begrijp de Riisjes, de Rasmussens en de Boogerdjes nu wel. Epo, groeihormonen, insuline, cortisonen en bloedtransfusies: je bent een idioot als je het niet gebruikt! Goh, wat ging ik stuk op de Col de la Croix de Fer!

Ademhaling in m’n keel en m’n benen he-le-maal vol! Daartegenover stond echter wel dat het gevoel aan de top door de vermoeidheid en het mooie uitzicht, onbeschrijfelijk was. Het lijkt me dan ook geweldig om dit een keer met een groep vrienden te doen. Een week lang allemaal heroïsche bergen beklimmen. ‘s Ochtends een heuse briefing over de geschiedenis van de berg krijgen, de stijgingspercentages doornemen en dan vervolgens de berg op knallen! Hatsee! Wat we doen met de vrienden die de top niet halen? Simpel: een ‘losersauto’. Plus corvee – is dat ook geregeld. Heb ik van Maurits Hendriks hoor, moet ik eerlijk in zijn. Zou ik zelf nóóit op zijn gekomen.

Als m’n vrienden het fietsen niet zien zitten dan heb ik nog wel een ander idee. Een Will Grigg’s on fire-reis! De Noord-Ier die op het EK 360 minuten lang is toegezongen door de Noord-Ierse fans maar geen minuut heeft gespeeld is natuurlijk een cultheld geworden. József Kiprich is er niks bij. Will Grigg speelt tegenwoordig bij Wigan Athletic (heeft er op moment van schrijven alweer drie in liggen). Hoe vet zou het zijn als je met een groep vrienden naar Wigan afreist, 90 minuten lang Will Grigg toezingt (daar speelt hij wél!), met hem op de foto gaat en vervolgens de kroegjes induikt. Man, dan heb je toch een legendarisch weekend! Ben benieuwd waar de mannen voor kiezen. I’ll keep you posted! Een fijne maand weer toegewenst, mensen!

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht