Zorg

Stof tot nadenken – Column ALS Mariska van Gennep

De huisarts staat onverwachts voor de deur. Dat gebeurt wel vaker, we zijn benieuwd waar hij voor komt. Hij vraagt eerst hoe het met Sjon gaat. Sjon voelt achteruitgang, hij vermoedt dat hij niet heel lang meer kan lopen.

Mariska

Dagbesteding?

Dan begint de arts over waarvoor hij er is. Hij heeft al een tijdje geleden contact gehad met de maatschappelijk werker van het ALS team. Destijds hebben ze gesproken over een mogelijke plaatsing van Sjon in een hospice, maar daarvoor is/was het nog veel te vroeg en het ligt niet in onze lijn der verwachtingen dat Sjon daar ooit naar toe gaat. Maar de huisarts had wel een ander idee, namelijk plaatsing op een dagcentrum (dagactiviteit, dagbesteding), zodat Sjon eens iets anders ziet dan de muren van ons huis en de tv. en waarbij wij als gezin even een dagje zonder zorg kunnen zijn. Sjon denkt hier even over na en vraagt dan of hij daar eventueel zou mogen kijken. Ook vraagt hij of het mogelijk is om daar sondevoeding toegediend te krijgen. De huisarts belooft dit na te vragen, hij verwacht geen moeilijkheden.

Hard

Dan praat hij nog even verder over Sjons’ ziekte. Hoe Sjon de (nabije) toekomst ziet en wat zijn verwachtingen zijn. Sjon geeft aan via de Ipad, dat hij nog niet denkt over euthanasie. Dat brengt een lach op het gezicht van de arts. Hij zegt dat hij ook nog niet met de spuit klaar staat. Gelukkig maar, ook wij kunnen hierom lachen. Wel zegt de arts ons dat we moeten gaan nadenken als Sjon straks echt niet meer kan lopen. Dan zal hij van bed getild moeten worden, naar de (elektrische) rolstoel, en van de rolstoel naar de sta-op-stoel. Ik geef aan dat ik dat niet echt zie zitten om dat te gaan doen. Hij begrijpt het en zegt dat hij ook niet verwacht dat thuiszorg dit kan of mag of wil doen. Daarom ook dit gesprek, dat we erover gaan nadenken. Want dan zal er een tillift of iets dergelijks moeten komen. Hij weet niet of dat überhaupt thuis mogelijk is. En dan is plaatsing in een verpleeghuis misschien een optie. Oef..dat komt hard binnen.

Tillen

De volgende dag praat ik er nog eens rustig met Sjon over. Sjonny begrijpt heel goed, dat wij hem niet continue kunnen tillen. Maar misschien dat hij als hij niet meer kan lopen, hij nog wel kan op staan, om zo van het ene middel naar het andere te komen. Ik help het hem hopen, geen idee hoe zijn ziekte zich ontwikkeld. Dat zeg ik hem ook. We houden elkaar maar stevig vast. Enge toekomst soms.

Dat die toekomst wel heel dichtbij komt, blijkt de volgende dag. Sjon kan nog wel lopen, maar zijn rugspier kan hem niet meer echt rechtop houden. Hij heeft echt begeleiding nodig bij het lopen. Dit kan hij gelukkig bij het bed aangeven, als Hendrik beneden komt. Even later vertelt hij via Ipad wat hij nog kan en wat niet meer. Ik barst (net als hem) in tranen uit. Weer houden we elkaar stevig vast. Ingehaald door de tijd.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 16 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht