Zorg

Fluitenkruid is géén kwakzalverij. Medicijn tegen kanker

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft zijn excuses aangeboden aan de Groningse wetenschappers achter het kruidenproject Phytosana. Dit Nederduitse project wil geneeskrachtige kruiden toepassen in medicijnen, cosmetica en voedingssupplementen.

fluitenkruid, kanker

Fluitenkruit wordt ingezet tegen kanker

Kruiden? Dat riekt naar kwakzalverij, meenden de antikwakkers, die stevige taal nooit schuwen en in eerste instantie fel tekeer gingen tegen Phytosana. Erevoorzitter Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij kondigde aan professor Wim Quax van de Rijksuniversiteit Groningen voor te dragen voor de jaarlijkse kwakzalversprijs en sprak van ’dubieuze’ betrokken partijen en ’verspilling van overheidsgeld’. Quax reageerde meteen en Renckens ging over tot een voor de antikwakkers unieke stap: “We hebben wellicht iets te snel geoordeeld. Sorry daarvoor.”

Fluitenkruid en kanker

Twee weken geleden lanceerden wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en een aantal bedrijven en instellingen in Noord-Nederland en Duitsland Phytosana. Ze willen bestanddelen uit planten zoals fluitenkruid, chia en magnolia isoleren en gebruiken voor de productie van medicijnen, cosmetica en voedingssuplementen. Zo wordt een stofje uit de wortel van het veel voorkomende ’onkruid’ fluitenkruid nu al toegepast in het middel Etoposide voor chemotherapie, tegen verschillende kankertumoren. Bestanddelen van het Zuidamerikaanse plantje chia werken tegen darmproblemen en magnolia tegen huidveroudering.

Fluitenkruid als medicijn

“Er is binnen onze vereniging meewarig gereageerd op dit droeve nieuws”, reageerde Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in eerste instantie, met steun van radiotherapeut Lukas Stalpers van het VUmc in Amsterdam. Het stofje uit fluitenkruid zou alleen gebruikt worden in zalfjes voor genitale wratten en zou volgens Renckens en Stalpers eerst jarenlang getest moeten worden op dieren en mensen voor het überhaupt gebruikt mag worden.

Kritiek

Maar ze zaten fout, liet Quax daarop weten. “Ze zijn niet op de hoogte. Etoposide is een erkend middel op basis van podofyllotoxine, uit fluitenkruid, en dat wordt in een ziekenhuis als het UMCG volop voorgeschreven bij chemotherapie. We hoeven geen extra dier-en patiëntenonderzoek te doen want dat is al lang gebeurd. Het is een erkend geneesmiddel. Het gaat er alleen om het plantje te kweken op betrouwbare manier en een techniek toe te passen om het middel er uit te extraheren.” De critici vinden verder dat er ’dubieuze’ partijen betrokken zijn bij Phytosana, zoals cosmeticabedrijf Medex en groothandel in voedingssupplementen Emonta. Bovendien zou de zeven ton die de onderzoekers aan subsidies hebben binnengesleept verspilling zijn. “Onzin”, vindt Quax, “er zijn heel gerenommeerde bedrijven betrokken. En het produceren van geneesmiddelen is juist van groot maatschappelijk belang. Het is zorgelijk dat er soms een tekort is aan middelen.”

Dat erkennen de bestuursleden van de antikwakvereniging uiteindelijk ook. “Mijn verdachtmaking van kwakzalverij is wel begrijpelijk maar niet juist”, zegt Stalpers. “Ik bied mijn excuus aan professor Quax aan; ik heb geen reden aan zijn integriteit te twijfelen.”

Door Arend van Wijngaarden, redacteur Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht