Zorg

Symptomen griep en verkoudheid. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Symptomen griep en verkoudheid.  Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen een verkoudheid of griep op. Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.
Houd daarom uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest (nog beter is het om in de holte van uw elleboog te proesten). Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruiken weg. Was vaak uw handen, vooral na hoesten, niezen of snuiten met zakdoek.

Tips van GGD Fryslân om griep en verkoudheid te voorkomen.

Symtomen griep en verkoudheid

Symptomen griep en verkoudheid

Een snotneus is een van de symptomen van griep en verkoudheid.

De griep begint vrij plotseling met

  • koude rillingen,
  • koorts,
  • hoofdpijn
  • spierpijn.

Kenmerkend is de koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39 °C of hoger. De koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. De klassieke veroorzaker van griep is het influenzavirus. Dit is het gevaarlijkste virus omdat dit het slijmvlies van de luchtwegen aantast. Dat gebeurt dan zodanig dat er gelijktijdig ook nog een bacteriële infectie met longontsteking kan ontstaan. Volledig herstel van een flinke griep duurt 1 tot 3 weken.

Hoe begint verkoudheid?

Griep komt in Nederland vaak voor, meestal in de wintermaanden. Omdat het virus elk jaar een beetje verandert, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen.

Een verkoudheid begint vaak met eventueel gevolgd door een loopneus en soms ook hoofdpijn en spierpijn. Hoge koorts komt bij verkouden volwassenen vrijwel nooit voor, soms wel bij kinderen. Verschillende virussen kunnen verkoudheid veroorzaken, zoals het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Bij verkoudheid is meestal alleen het slijmvlies in de neus- en keel- en bijholten ontstoken. Een verkoudheid gaat vaak na 1 week vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.

Wie lopen extra risico?

Mensen die dicht op elkaar leven of werken, lopen extra risico om besmet te raken. Ouderen en mensen met hart- en longaandoeningen, nierziekten en diabetes (suikerziekte) lopen extra risico op een longontsteking.

Griepprik

griepprik

Onderstaande groepen komen in aanmerking voor een griepprik. Deze vaccinatie verkleint de kans op griep en de kans op ernstige klachten als u het toch krijgt. De prik beschermt 4 tot 6 maanden. De griepprik helpt niet tegen griep door andere griepvirussen. De prik geeft na twee weken een bijna volledige bescherming. Het is mogelijk dat u na de prik toch griep krijgt, maar die verloopt dan minder ernstig.

Wanneer inenten?

Ga naar de huisarts voor een gratis griepprik als u:

  •     diabetes mellitus (suikerziekte) heeft; of
  •     een hart- of longziekte heeft; of
  •     een nierziekte heeft; of
  •     ouder bent dan 65 jaar; of
  •     een uitnodiging van de huisarts voor een griepprik heeft ontvangen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht