Zorg

Chlamydia meest voorkomende geslachtsziekte

Het aantal infecties met de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia, is afgelopen jaar toegenomen in de provincies Groningen en Drenthe. In Friesland bleef het aantal gevallen gelijk. 

Chlamydia, seks, voorbehoedsmiddelen, seksueel, soa, relatie, verliefd, hepatitus C

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Chlamydia is een soa die vooral overgedragen wordt tussen heteroseksuele mannen en vrouwen van onder de 25 jaar. De bacteriële infectie kan zonder behandeling leiden tot een baarmoeder-of een bijbalontsteking. Behandeling met antibiotica is effectief. Veel dragers van de bacterie merken daar niets van en dragen de bacterie ongemerkt over op anderen.

Hoe ontstaat Chlamydia?

Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Bij alleen orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting met chlamydia zelden voor.

Symtomen van Chlamydia

Klachten bij vrouwen die op chlamydia kunnen duiden zijn:

  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • meer of andere afscheiding.
  • tussentijdse bloedingen.
  • pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.
  • pijn in de onderbuik.
  • pijn rechtsboven in de buik.

Mannen hebben meestal wel klachten als zij met chlamydia zijn besmet. Vaak ontstaan deze klachten één tot drie weken na de besmetting. Van de geïnfecteerde mannen heeft 30% geen (duidelijke) klachten.

Klachten bij mannen die op een chlamydia kunnen duiden zijn:

  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
  • afscheiding uit de penis.
  • pijn in de balzak.

 

Chlamydia in Groningen

De GGD Groningen constateert een stijging van het aantal gevallen met 13 procent, van 1482 in 2011 tot 1681 in 2012. Het aantal infecties met syfilis (162) daalde in dezelfde periode, de hoeveelheid gonorroe-infecties (132) bleef gelijk.  Gonorroe en syfilis komen vooral voor bij homoseksuele mannen. De behandeling geschiedt ook bij deze soa’s met antibiotica.

Opvallend is de sterke daling van het aantal hiv-infecties. Kwamen daarvan provinciebreed in 2011 nog 27 gevallen aan het licht, afgelopen jaar bleef de teller steken op 15.

In de provincie Groningen lieten in 2012 bijna 20.000 mensen een soa-test afnemen.

Chlamydia in Drenthe

Het aantal chlamydia-infecties in Drenthe is vorig jaar met 15% gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit de soacijfers van 2012 van GGD Drenthe. Het gaat om 801 chlamydia-infecties op 9.553 uitgevoerde chlamydia-testen. De cijfers zijn afkomstig uit de gegevens van het Laboratorium voor Infectieziekten en de soa- en Sense-spreekuren van GGD Drenthe.

De stijging in het aantal chlamydia-infecties is al sinds 2009 zichtbaar. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende soa. Ongeveer 60% van alle chlamydia-infecties komt voor onder jonge heteromannen- en vrouwen, vooral onder vrouwen tot 25 jaar. In 2011 was dat nog 41%. GGD Drenthe en Sense Noord Nederland gebruiken de uitkomsten van landelijk en regionaal onderzoek om de voorlichting en hulp aan jongeren beter te laten aansluiten op hun vragen en wensen.

Syfilis, gonorroe en hiv in Drenthe

Syfilis en gonorroe worden vooral gevonden onder mannen die seks hebben met mannen. Gonorroe is in 2012 ook sterkt gestegen (17%). Zorgwekkend is dat veel mannen die een syfilis- of gonorroe-infectie hebben, ook met hiv besmet zijn. Het aantal syfilis-infecties is gestabiliseerd. Het aantal nieuwe hiv-besmettingen is gestabiliseerd. Het aantal uitgevoerde hiv-testen is gedaald in Drenthe.

Chlamydia

Chlamydia in Friesland

In 2012 zijn in Friesland 41.584 soa-onderzoeken verricht. Het blijkt dat het aantal uitgevoerde onderzoeken en ook de gevonden soa in 2012 in de provincie Fryslân gelijk is gebleven. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van GGD Fryslân, Izore (Centrum Infectieziekten Friesland) en op cijfers van HIV- behandelcentrum MCL.

Het aantal prostituees en homoseksuele mannen dat de GGD bezocht is gestegen. Van het aantal vrouwen die op het spreekuur zijn geweest is 25% prostituee. Van het aantal mannen die het spreekuur hebben bezocht is 34 % homoseksueel. Van alle cliënten die de GGD bezochten is bij 20% een soa aangetroffen.

Iedere doelgroep heeft z’n soa. Onder jongeren wordt vooral chlamydia gevonden. Bij mannen die seks hebben met mannen zien we vooral syfilis, gonorroe en hiv. Onder allochtone groepen wordt vooral gonorroe gevonden. Chlamydia blijft de meest voorkomende soa. Bijna 60% van alle chlamydia-infecties komt voor bij vrouwen onder de 25 jaar. Voor jongeren, prostituees en mannen die seks hebben met mannen organiseert GGD Fryslân speciale spreekuren. Dit beleid heeft goede resultaten.

Wat te doen bij Chlamydia?

Jongeren kunnen met al hun vragen over seksualiteit bij Sense terecht. Sense is hét centrum voor seksualiteitshulpverlening voor jongeren tot 25 jaar en biedt laagdrempelige en gratis hulp over o.a. anticonceptie, seksualiteit, (on)gewenste zwangerschap, seksueel geweld en soa. Een afspraak maken voor het spreekuur van Sense is te maken: (0900) 736 736 6.
Sinds kort is er ook een kortdurende online behandeling voor jongeren met seksuele problemen.

Voor GGD Fryslân zijn jongeren een belangrijke doelgroep. De GGD traint jongeren zodat zij ook voorlichting kunnen geven aan jongeren op feesten en evenementen. Voor allochtone gemeenschappen is er een speciaal project over seksuele gezondheid. Voor mannen die seks hebben met mannen is er een actief testbeleid en zij kunnen zich gratis laten inenten tegen hepatitis B.

Jongeren kunnen betrouwbare informatie vinden op een speciale site: www.sense.info.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht