Zorg

Puber heeft weinig zeggenschap over geldzaken

 Nederlandse scholieren hebben steeds minder te vertellen over hun eigen geldzaken. Smartphone en spijkerbroek worden meestal direct door ouders betaald.

2016-06-01 13:16:45 ILLUSTRATIE - Een portemonnee met geld. Het CBS heeft berekend dat het leven in vergelijking met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder is geworden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Zij lijken steeds vaker de regie te voeren over de financiën van hun pubers, zo signaleert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen rapport.

Budget

Het Nibud ziet op alle fronten dat ouders zelf rekeningen betalen, zonder hun kind zelf een budget en de bijbehorende verantwoordelijkheid te geven. Van de bijna 3500 scholieren die deelnamen aan het onderzoek, hoeft 61 procent nooit zelf de rekening voor de mobiele telefoon te betalen; dat doen de ouders. Drie jaar geleden lag dat percentage nog op 54 procent.

Kleding

Kleding wordt door 56 procent van de ouders volledig betaald, tegen 48 procent in 2013. De meerderheid van de scholieren krijgt dan ook geen kleedgeld, terwijl dat volgens het Nibud juist een goed middel is om te leren omgaan met geld.

In het algemeen stelt het instituut dat ouders hun kinderen vaker zelf ,,achter het financiële stuur moeten zetten, in plaats van hen de rol van bijrijder te geven’’. Maar de trend lijkt dus omgekeerd. Volgens het Nibud doen ouders er beter aan om hun kinderen zak- en kleedgeld te geven en duidelijke afspraken te maken over de besteding daarvan. Op die manier ,,leren kinderen meer dan wanneer hun ouders de geldzaken overnemen’’.

Onderzoek

Het onderzoek van het Nibud is online gehouden onder 3479 scholieren. Zij werden via diverse websites uitgenodigd om deel te nemen aan de enquête. Achteraf zijn de resultaten gewogen naar geslacht, leeftijd en provincie, zodat het onderzoek volgens de organisatie een representatief beeld geeft.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht