Zorg

Wat is wijsheid – Column ALS Mariska van Gennep

Elke keer als Sjon naar de wc moet, heeft hij hulp nodig bij het lopen. Ook bij de gang van en naar zijn bed wordt hij door een van ons (of thuiszorg) ondersteund. Als hij in de elektrische rolstoel wil, brengen we deze zo dicht mogelijk bij hem. Inmiddels staat dankzij de inbreng van de huisarts een bezoekje aan het dagbestedingscentrum gepland. We mogen er een kijkje nemen na het weekend.

binnenkant ambulance

Tranen

Er breekt iets in mij. Ik loop zo maar te huilen, om niets. Niet één dag, het gebeurd wel eens vaker, dat ik een mindere dag heb, maar langer. Ik besluit om contact te zoeken met de huisarts en vraag een gesprek aan. De volgende dag ga ik er met lood in de schoenen heen. Het is een goed gesprek, de huisarts adviseert om er een dag in het weekend uit te gaan. Er kan vast wel iemand bij Sjon zijn een hele dag en dan kan ik weg. Ik geef aan dat ik al heel veel geregeld en gedaan heb, dat ik het lastig vind om dit te regelen, maar dat ik het wel zal doen. Ik zit alweer in tranen. Hij zegt dat we maandag het bezoek bij het dagcentrum moeten afwachten en daarna kunnen we zien of het rust brengt als Sjon een dag uit huis gaat. Een verpleeghuis waar hij het in een eerder gesprek over gehad heeft, is nog een stap te ver denkt hij.

Verpleeghuis

Na het gesprek doe ik snel wat boodschappen en ga naar huis. Sjon ligt nog op bed en wil er pas uit vlak voordat thuiszorg komt. Ik vraag of hij naar het toilet wil, maar hij wil wachten op thuiszorg. Lief bedoelt, om mij niet lastig te vallen, maar het lijkt me niet verstandig. Toch wil hij echt niet. Hij wil me die dag echt ontlasten, daarom mag ik hem niet aankleden en nergens mee helpen. Alleen later in de middag mag ik water via de sonde inspuiten gelukkig. We hebben overleg over wat verstandig is, om af te wachten, wat hij wil en wat ik nog kan. Ik wil hem met alle liefde helpen, alleen de zorgen om hem en het constant alert zijn, ook ’s nachts met babyfoon vergt zijn tol. (Naast alle praktische – en regelzaken die voor hem gedaan zijn en gedaan moeten worden). Dan neemt Sjon rond 12 uur zelf het besluit: hij wil tijdelijk naar een verpleegtehuis. Ik vraag het nog een paar keer na, maar het is definitief. In tranen bel ik de assistente, zij zal het doorgeven aan de huisarts.

Roes

De hele middag gaat in een roes voorbij. Sjon wil nog steeds niet door mij of de kinderen in de kleren worden geholpen. Ik doe wat klusjes en om bezig te blijven verf ik een deur, een paar dagen eerder had ik er ook al één gedaan. Rond 5 uur belt de huisarts. Er is geen plek in een verpleeghuis in de buurt, wel in een stadje een half uur rijden. Ik vraag het Sjon, die wil er wel heen. De huisarts gaat het regelen en zal terugbellen. Tot mijn verbazing, als thuiszorg er is, zie ik als ik buiten ben ineens de huisarts in de kamer. Hij heeft alles in gang gezet en Sjon is welkom. Hij vraagt naar vervoer. We wilden zelf met de auto, maar gezien alle apparatuur en de langere rit, is het verstandiger om met de ambulance te gaan. Ook dit regelt de arts en vertrekt daarna. Wij kijken elkaar verdwaasd aan. Marleen is thuis en zij helpt met een koffer inpakken voor haar vader, terwijl ik hem aankleedt en dingen voor de koffer klaarleg. Er is al contact met het tehuis waar hij heengaat, er moet een ID-kaart en een medische overdracht mee. Ook willen ze weten hoe laat we komen, ik heb geen idee, dat is afhankelijk van de ambulance. Ik licht Sjon’s moeder en nog wat familieleden in. Ze wil langskomen, maar Sjon wil geen drukte voor zijn vertrek.

Ambulance

Na ruim een uur wachten is de ambulance er. De vriendelijke broeders helpen Sjon eerst in zijn rolstoel, om hem buiten op de brancard te zetten. Ik loop er met Marleen achter met de handen vol, omdat Sjonny nog aangesloten is op de sondevoeding en hij zijn beademingsapparaat nog gebruikt. Omdat we verwachten dat de sondevoeding onderweg op zal zijn, geef ik een spuit water mee, om door te spoelen. Nadat de ambulance de straat uitrijdt pakken wij de koffer, de rolstoel het beademingsapparaat voor de nacht en nog wat spullen in de auto. Onderweg halen we Hendrik op van zijn werk zoals afgesproken (Veerle is helaas elders) en rijden we naar het verpleeghuis.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 16 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht