Zorg

Genieten– Column MS door Femke Verhoef

Soms heb je van die momenten dat alles gewoon lekker gaat. Vier maanden geleden ben ik begonnen aan mijn nieuwe medicijnen. Elke 4 weken ga ik naar het UMCG om mijn infuus te krijgen. De medicijnen – Tysabri- zijn bepaald niet gezellig.

IMG_20160909_175211

De effecten ervan zijn daarentegen fantastisch. Mijn leven voelt weer alsof het van mij is. Natuurlijk blijven de meeste klachten zoals ze zijn, maar er zijn er ook twee die verbeterd zijn. En laten dat nou twee hele belangrijke factoren zijn voor mij en mijn omgeving.

Sinds vier maanden sport ik weer en loop zelfs hard. Stel je er niet teveel bij voor hoor. Ik ben bij les 12 van Evy en loop 5 minuten achter elkaar hard met een pauze van een paar minuten en dat dan een half uur lang. Een aantal maanden geleden had ik het hardlopen voorgoed afgezworen. Iets wat ik niet meer kon en kijk mij nu eens gaan. Niet alleen is mijn lijf er blij mee, maar mijn weegschaal ook. Mijn grootste vijand was mijn energie. Alhoewel ik nog steeds bij alles wat ik doe moet doseren en zogezegd afweeg op een weegschaal, is mijn energie verbeterd. Ik slaap niet meer elke middag. En dat allemaal door een niet ongevaarlijk medicijn.

Deze zomer zijn wij twee keer op vakantie geweest. Een keer met mijn dochter en een keer samen met mijn lief. Korte tripjes naar Malta en naar Noord Italië van in totaal 11 dagen. Het was fantastisch. Hoe een mens zo kan genieten is mij nog niet helemaal duidelijk, maar ik heb er volop van genoten. Het eten, de mooie dingen die we gezien hebben, het gezelschap, en natuurlijk de gezellige drankjes ’s avonds. Want hoe gezond ik ook leef gedurende het jaar, de vakantie is bedoeld om je onder te dompelen in gebruiken, eten en gewoonten van het land waarin je te gast bent.

Een aantal keren gedurende deze zomer ben ik simpelweg vergeten dat ik MS heb. Want ik voel me goed! In de ogen van een ander wellicht niet, maar in mijn beleving een wereld van verschil. Het is alsof je even vrij bent uit de gevangenis die je lichaam heet. Voor mij een zomer om nooit meer te vergeten.

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over. Lees hier meer over Femke

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht