Zorg

Tweede kamer stemt in met donorplan

Het fel omstreden D66-plan om meer orgaandonoren te krijgen is dinsdag nipt aangenomen in de Tweede Kamer. De stemming was bijzonder spannend met 75 voor en 74 tegen. In het aangenomen voorstel moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Bij geen keuze worden zij geregistreerd als donor.

Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK

ANP XTRA FRANK VAN BEEK

Donderdag nog leek tijdens een debat over de zogenoemde actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om genoeg partijen over de streep te trekken.

VVD

De fractie van de VVD benadrukte tijdens het debat dat het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra ,,het belangrijke recht om niet te kiezen” zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen. Dat zorgde ervoor dat het plan toch werd aangenomen.

In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als ‘ja, ik wil donor zijn’ maar als ‘ik heb geen bezwaar gemaakt’. In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij ‘geen bezwaar’ wordt iemand geregistreerd als orgaandonor.

2.-Brief-van-de-minister

Het verschil is vooral gemaakt voor het geval de wet uiteindelijk toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt.

Door het wetsvoorstel te steunen maakt de Tweede Kamer een structurele verhoging van het aantal postmortale orgaantransplantaties mogelijk, zodat patiënten minder lang op een donororgaan hoeven te wachten. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden.

Wens

De Kamer geeft hiermee gehoor aan de wens van de meerderheid van de Nederlanders die vindt dat er een ander systeem moet worden ingevoerd. Het aandeel Nederlanders dat zijn wens heeft geregistreerd blijft al jaren rond de 40 procent hangen, terwijl een meerderheid (61 procent) aangeeft wel bereid te zijn om na overlijden donor te zijn. De wetswijziging zorgt ook voor meer duidelijkheid voor nabestaanden bij overlijden van een dierbare. Voor artsen betekent het een duidelijker uitgangssituatie voor het gesprek met nabestaanden. Tom Oostrom (voorzitter Samenwerkende Gezondheidsfondsen): “We zijn ontzettend blij dat de politiek haar hart heeft laten spreken. Dit is voor veel patiënten een enorme stap in de goede richting en geeft hoop. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer. Een goede stap is nu gezet.“

Lammert Homma (40), staat op de wachtlijst voor een donornier: “Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik ben dat deze wet door de Tweede Kamer is. Ik dialyseer nu om in leven te blijven. Met een nieuwe nier krijg ik weer mijn vrijheid én mijn leven terug.”

Wat is ADR?

In dit systeem wordt elke Nederlander vanaf 18 jaar die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het donorregister, geregistreerd als ‘geen bezwaar’. Iedereen wordt expliciet van registratie op de hoogte gebracht. De keuze kan elk moment worden herzien. Het ADR geeft dus meer duidelijkheid over je keuze en – zo blijkt uit internationaal onderzoek naar vergelijkbare systemen – verhoogt het aantal registraties en het aantal orgaandonoren.

De gezamenlijke gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen hebben jaren bij de politiek aangedrongen op een structurele oplossing voor de wachtlijstproblematiek. Zij zien de verhoging van het percentage donorregistraties onder de Nederlandse bevolking als beste manier om de wachtlijsten terug te dringen en zijn daarom erg blij met de beslissing van de Tweede Kamer.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht