Well-being

Administratie kost mantelzorger elke week uren

Mantelzorgers zijn ruim drie uur per week kwijt aan administratieve rompslomp, vooral doordat zij door allerlei instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat concludeert Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers, op basis van eigen onderzoek. 

2011-09-07 11:18:10 ILLUSTRATIE - Gehandicapte man krijgt hulp bij tanden poetsen. ANP XTRA ROOS KOOLE

Volgens de organisatie is het grootste knelpunt voor mantelzorgers dat zij steeds opnieuw informatie moeten aanleveren. Daarnaast weten de vrijwillige zorgverleners vaak niet bij welke instantie ze moeten zijn met vragen. Tegelijk zijn instanties volgens de ondervraagde mantelzorgers vaak zelf niet goed op de hoogte.

Administratieve taken

Bijna de helft van de 921 respondenten zegt moeite te hebben met de administratieve taken, zoals het invullen van formulieren. Veel van hen moeten uiteindelijk hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van de papieren rompslomp.

2011-11-15 00:00:00 DEN HAAG - Een medewerkster van Evita Zorg laat een client drinken. GELIEVE DEZE FOTO ALLEEN IN CONTEXT OVER THUISZORG TE GEBRUIKEN. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Ondersteuning

Mezzo wil dat het volgende kabinet het mantelzorgers veel makkelijker maakt. ,,We weten al heel lang dat ‘regeldrukte’ een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat er absurd veel tijd én geld mee is gemoeid”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van de vereniging. Het huidige kabinet moet volgens haar, totdat het huidige systeem is vereenvoudigd, meer geld uittrekken om mantelzorgers te ondersteunen.

Nederland telt ongeveer vier miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Veel van hen doen dat intensief en/of langdurig.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht