Zorg

Een steek van de reuzenwesp, de hoornaar, gevaarlijk of niet?

Reuzenwespen, de hoornaar, komen steeds vaker voor in Nederland en worden de plaag van de zomer genoemd. Maar hoe gevaarlijk zijn ze echt?

hoornaar

Waar komen hoornaars voor?

De hoornaar leeft in Nederland vooral in het oosten en het zuiden, omdat hier veel bos- en zandgebieden zijn. In het westen van het land komt het diertje minder vaak voor.

Is de steek van een hoornaar gevaarlijk?

De steek van een hoornaar is niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent of bijvoorbeeld in je mond bent gestoken. Als je je na een steek niet lekker voelt, is het verstandig om naar de dokter te gaan. De steek van een hoornaar is overigens wel een stuk pijnlijker dan die van een normale wesp.

Waarom wordt de hoornaar ook wel reuzenwesp genoemd?

Een hoornaar is een insect dat twee tot vier centimeter groot is. Het beestje is daarmee ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.

Wat maakt de hoornaar speciaal?

De hoornaar is de enige wesp die ook ’s nachts jaagt. Bij een brandende lantaarn zie je ze dan ineens omdat ze worden aangetrokken door prooidieren die op het licht afkomen.

Na hoeveel steken wordt de wesp dodelijk?

Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergisch mens circa vijfhonderd tot duizend steken nodig om dodelijk te kunnen zijn.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht