Zorg

Buikvet oftewel een buikje veroorzaakt nierfalen

Een buikje, ook bij verder slanke mensen, veroorzaakt hogere bloeddruk in de nieren. En dat zorgt op termijn weer voor afbraak van het nierweefsel en nierfalen.

buikvet

( Foto: NDC Mediagroep)

Dat blijkt uit onderzoek van Arjan Kwakernaak aan het UMCG. Het is al langer bekend dat mensen met een appelvormig lichaam, met vet rond de buik, meer kans hebben op nierziekten. Maar hoe dat komt was nog onduidelijk. Het onderzoek van Kwakernaak is gepubliceerd in Journal of American Society of Nephrology.

Onderzoek naar buikvet

Arjan Kwakernaak en zijn collega’s onderzochten of er een relatie bestaat tussen de verhouding tussen buikomtrek en heupomtrek, als maat voor de vetverdeling op het lichaam, en de bloeddruk in de nieren. Zij deden dit bij 315 gezonde personen. Uit het onderzoek blijkt dat personen met een appelvormig lichaam een hogere bloeddruk in de nieren hebben, maar ook een lagere bloeddoorstroming in de nieren en een lagere nierfunctie.

Kwakernaak: Wij hebben ontdekt dat personen met een appelvormig lichaam, ook als zij helemaal gezond zijn en in het lichaam een normale bloeddruk hebben, wel een verhoogde bloeddruk in hun nieren hebben. Dat effect is zelfs aanwezig bij mensen met normaal lichaamsgewicht en wordt verder versterkt door overgewicht of obesitas.

Risico’s van buikvet

buikvet, dikke vrouw ivf, obesitas, overgewicht

Het onderzoek suggereert dat de verhoogde bloeddruk in de nieren bij mensen met een appelvormig lichaam een rol speelt bij het verhoogde risico op nierziekten op latere leeftijd. Eerdere studies hebben laten zien dat hoge bloeddruk in de nieren behandeld kan worden door de zoutinname te verminderen of met medicatie die het zogenoemde renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) blokkeert. Dit RAAS reguleert de bloeddoorstroming van de nieren en daarmee de bloeddruk in de nieren. Door dit systeem te blokkeren kan de bloeddruk in de nieren dalen.‘Verder onderzoek moet uitwijzen of personen met een appelvormig lichaam baat hebben bij behandelingen die specifiek de bloeddruk in de nieren verlaagt, aldus Kwakernaak.

Hoe kan ik mijn buikomvang meten?

Buitvet meten

Is je buikomtrek groter dan 80 cm bij een vrouw of 94 cm bij een man, dan loop je een verhoogd risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Dit betekent dat er heel wat vetweefsel opgehoopt is om en rond de ingewanden in je buik. Dit vet belemmert zo de normale werking van je organen. De stoffen die door dit buikvet worden afgescheiden zorgen voor een toename van het suikergehalte in je bloed (bloedsuikerspiegel), en verhogen je kans op resistentie van insuline (het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt). Bovendien wordt het evenwicht tussen de vetten verstoord: de vetopslag in je bloed verhoogt en de goede cholesterol vermindert. Kortom de kans op ondermeer hart- en vaatziekten en diabetes neemt toe.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht