Zorg

Veel mis met informatie chlamydiatest via internet

Het is slecht gesteld met de informatievoorziening op Nederlandse websites waar zelftests voor seksueel overdraagbare aandoeningen besteld kunnen worden. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen onderzoek.

Chlamydia, seks, voorbehoedsmiddelen, seksueel, soa, relatie, verliefd, hepatitus C

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Het RIVM onderzocht de websites van aanbieders van twaalf labtesten en acht thuistesten voor chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland. Slechts vijf daarvan kregen een voldoende als het ging om informatie over de vraag wanneer een test gebruikt moet worden, het waarschuwen van de partner en het gebruiken van condooms. Ook het advies over wat mensen kunnen doen als de testuitslag een soa aangeeft werd onder de loep genomen.

Chlamydia

Via internet

Volgens het RIVM kunnen consumenten zichzelf beter met een labtest dan een thuistest testen op soa, vooral omdat dit een betrouwbaardere uitkomst geeft. Soa-tests worden steeds vaker aangeboden via internet. Voor vrijwel elke seksueel overdraagbare aandoening kan inmiddels wel een zelftest besteld worden. Thuistests voor chlamydia zijn er al vanaf 15 euro, labtests zijn vanaf 33 euro te koop.

In het afgelopen jaar kregen meer dan 18.500 mensen de diagnose chlamydia. De aandoening, die onder meer een branderig gevoel bij het plassen kan veroorzaken, is goed te behandelen met pillen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht