Zorg

Betere diagnose van oogziekten bij testen in het donker

Het is ‘s nachts donkerder in Nederland dan verwacht en 37 procent van de mensen heeft dan moeite met zien.

donker, licht, lichtallergie, nacht,

Bron: Flickr/ NeoGaboX

Dat blijkt uit een groot publieksonderzoek van het UMC Groningen en het Weekend van de Wetenschap. Het afgelopen jaar kon iedereen met een smartphone de app Zicht op Licht downloaden en een lichtmeting uitvoeren.

Mannen en vrouwen

Met de gegevens van de ruim 5000 metingen hebben de onderzoekers, onder leiding van UMCG-onderzoeker Ronald Bierings, nachtelijk Nederland in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat 81 procent van de mensen met een oogziekte moeite heeft met zien in de nacht, terwijl 37 procent van de mensen zonder een oogziekte moeite ervaart. Uit het onderzoek blijkt tevens dat vrouwen meer moeite hebben met zien in de nacht dan mannen.

Het probleem is dat oogziektes altijd getest worden bij licht. In het donker zien zowel oogpatiënten als gezonde mensen slechter. ,,Het lijkt erop dat de oogtest beter wordt als er minder licht gebruikt wordt’’, zegt Bierings. ,,Als we een oogziekte beter kunnen diagnosticeren, zijn we in staat deze ook eerder te behandelen.’’

Waar vaak wordt aangenomen dat Nederland in de nacht behoorlijk licht is, werd meer dan de helft van de metingen gedaan in zeer lage lichtomstandigheden. Om gebieden met meer detail in kaart te brengen is het UMCG een samenwerking aangegaan met Technasium scholen uit Leek en Stadskanaal. Ongeveer 400 leerlingen zullen vanaf 7 november gedetailleerd in kaart brengen hoe donker Leek en Stadskanaal in de nacht zijn. Hierdoor kan er beter een uitspraak gedaan worden over de toegankelijkheid voor mensen met en zonder een oogziekte.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht