Voeding

De R in de maand – Column Janet Noome

En dan is het zomaar weer september. De 1e van de acht maanden met een R er in. Een ezelsbruggetje om te onthouden wanneer je extra vitamine D nodig hebt. Want daar gaat het over. Veel ouderen zullen nu gaan griezelen: het was tijd voor levertraan! Het goedje was niet gezuiverd en had een vieze, ranzige vissmaak.

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Janet Noome

De levertraan was overigens niet afkomstig van de walvis maar van de lever van kabeljauw, heilbot of schelvis. Gelukkig zijn er tegenwoordig supplementen in de vorm van tabletjes. Daar komt geen vissenlever meer aan te pas.

Vitamine D

Het grootste deel van de vitamine D die we nodig hebben maken we zelf in onze huid uit zonlicht. Dit is vitamine D3, de meest effectieve vorm. Een klein deel is maar afkomstig uit de voeding. Na aanmaak in de huid komt vitamine D3 direct in de bloedbaan. In lever en nieren wordt er een werkzame stof van gemaakt die belangrijk is voor botaanmaak, spierwerking en weerstand.

 

Wat heeft dat nu te maken met de R in de maand? Dit zegt iets over de zonnestand in Nederland. De zon staat ’s winters ‘te laag’ voor onze eigen vitamine D3 aanmaak. Ook al zit je heerlijk beschut in januari in het winterzonnetje: je huid kan géén vitamine D3 vormen. De ultraviolette straling uit het zonlicht heeft simpelweg niet de juiste golflengte. In de maanden zonder R lukt dit wel. Maar je moet wel elke dag voldoende tijd buiten door brengen, met deels ontblote huid en je niet helemaal insmeren met een crème met factor 30. Want dan is aanmaak ook niet mogelijk. Ook voor mensen met een donkere huid is de eigen aanmaak van vitamine D3 verminderd.

midsummerfair

Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen een tekort hebben. Aanvulling van vitamine D3 is voor bijna iedereen in Nederland, jong en oud, zeker in de wintermaanden geen overbodige luxe.

Is in mei onze schaduw midden op de dag weer korter dan we zelf lang zijn? Dan begint het seizoen van onze eigen vitamine D3 aanmaak.  Ook een ezelsbruggetje!

 

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht