Voeding

Oesters slurpen kan weer

Liefhebbers van oesters kunnen hun hart weer ophalen. Maandag is het oesterseizoen, dat loopt van september tot en met april, officieel afgetrapt door de Nederlandse Oestervereniging.

oesterJaarlijks worden volgens de Oestervereniging circa 1 miljoen Zeeuwse platte oesters aangevoerd en tussen de 20 en 35 miljoen Zeeuwse kromme oesters. Gemiddeld zijn de oesters goed voor een omzet van 5 miljoen euro. De verwachting is wel dat de aanvoer van oesters de komende jaren zal afnemen.

Ziekte

Dit komt door het gecombineerde effect van het, overigens voor mensen ongevaarlijke, oesterherpesvirus en de oesterboorder, die grote sterfte onder de kromme oesters veroorzaken. Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland proberen in samenwerking met de kwekers de oestersterfte terug te dringen. Daarvoor sloegen de partijen eerder dit jaar al de handen ineen.

oester2

De eerste nieuwe oesters worden uit de Grevelingen gesleept, waarna het eerste vaatje in de haven van Bruinisse wordt geveild. De opbrengsten daarvan zijn net als vorig jaar voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht