Zorg

Eerste premieverhoging leidt meteen tot ophef

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de maandelijkse premie voor de zorgverzekering per 1 januari 2017 met bijna een tientje. Als andere verzekeraars dat voorbeeld volgen zijn Nederlanders straks flink duurder uit.

zorgverzekering

Patiëntenfederatie Nederland is boos en D66 wil van minister Edith Schippers opheldering. Zorgverzekeraars Nederland benadrukt intussen dat de verzekeraars nog tot 19 november hebben om de hoogte van hun premie bekend te maken.

Schippers

,,We wachten zoals elk jaar tot alle premies bekend zijn”, aldus Schippers dinsdag. Bij de presentatie van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid ging ze nog uit van een verhoging van 3,50 euro. Zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die raming. Verzekeraars waaronder CZ en Menzis maken hun premie binnen anderhalve maand bekend.

2009-09-24 13:00:21 SCHIEDAM - Exterieur van het hoofdkantoor van DSW Zorgverzekeraar in Schiedam. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

 ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Vergelijkingssite Zorgkiezer.nl denkt dat de verzekeraars beter zicht hebben op de daadwerkelijke ontwikkeling van de zorgkosten dan de minister. ,,De winsten van de afgelopen jaren en dus reserves zijn kennelijk niet groot genoeg om de te verwachten kostenstijging op te vangen.”

Koopkracht

D66 wil van het kabinet weten wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens. Juist dinsdag meldde de Nationale ombudsman dat 300.000 mensen vallen onder de wanbetalersregeling van ziektekostenverzekeraars. Iemand kan in die regeling terechtkomen als de verplichte zorgpremie niet is betaald.

De premie bij de Schiedamse zorgverzekeraar DSW is dit jaar 98,75 euro en wordt 108 euro. Patiëntenfederatie Nederland noemt het een koude douche. ,,Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht