Zorg

Nierstenen? Ga in de achtbaan!

Wie last heeft van nierstenen doet er goed aan in het achterste wagentje van de achtbaan plaats te nemen. Twee Amerikaanse artsen hoorden in de loop der jaren vaak dat patiënten hun niersteentjes hadden uitgeplast nadat ze in het Disney-pretpark in Florida de achtbaan hadden genomen, meldt Medisch Contact. 

achtbaan

De patiënten zaten in de Big Thunder Mountain Railroad, een achtbaan waarin in je niet over de kop gaat maar veelvuldig door elkaar wordt geschud. De twee artsen maakten voor hun onderzoek het ritje minstens twintig keer met een nierbekkenmodel van siliconen.

Achtbaan

In de voorste wagentjes kwamen de steentjes in 16 procent van de ritjes los. Bij ritjes in het achterste wagentje gebeurde dit in 64 procent van de gevallen, staat op de website van de federatie van beroepsverenigingen van artsen (KNMG).

achtbaan3

Nierstenen zijn kleine kristallen met onopgeloste afvalstoffen die een belemmering kunnen vormen in de urinewegen. Aanvallen met heftige pijnen in de zij en blaas zijn vaak het gevolg.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht