Zorg

‘Verplichte anticonceptie incapabele ouders’

De Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge (jeugd, onderwijs en zorg) wil een discussie op gang brengen over (tijdelijke) verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap.
vrouw-anticonceptie-verplicht

Het gaat om vrouwen die bijvoorbeeld verslaafd zijn, psychische problemen hebben of dakloos zijn.

Mishandeling en verwaarlozing

Verplichte geboortebeperking is nu niet mogelijk. De Jonge wil erop aansturen dat die wettelijke mogelijkheid er wel komt. Volgens de wethouder zijn er nog te veel gevallen van mishandeling en verwaarlozing van jonge kinderen door ouders die om uiteenlopende redenen de verantwoordelijkheid niet aankunnen.

In Rotterdam zouden volgens de woordvoerder van De Jonge tien à twintig ouders voor verplichte anticonceptie in aanmerking komen.

Assortiment pil strips. ANP Photo Xtra Koen Suyk

Assortiment pil strips. ANP Photo Xtra Koen Suyk

In de Maasstad begint deze maand een preventieprogramma, waarbij rond de 160 ‘kwetsbare’ vrouwen vrijwillig anticonceptie gaan gebruiken en intensief worden begeleid. Dat worden er op termijn rond de vierhonderd.

Het programma is opgezet naar voorbeeld uit Tilburg, waar sinds 2014 kwetsbare ouders worden begeleid bij het voorkomen van zwangerschappen.

Idee niet nieuw

Het idee van verplichte anticonceptie voor ouders die niet in staat zijn een kind op te voeden is niet nieuw. Vorig jaar kaartte Leefbaar Rotterdam de kwestie al aan en ook in 2012 gingen er onder deskundigen stemmen op voor zo’n maatregel.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht