Voeding

Ambachtelijk ijs lang niet altijd volgens hygiëne-eisen gemaakt

Bij het maken van ambachtelijk ijs worden hygiëne-eisen lang niet altijd in acht genomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die deze zomer 218 ambachtelijke ijssalons controleerde.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Bij 37 van deze salons (17%) was sprake van overtredingen, waarvan zes ernstige overtredingen. In één geval bevatte het ijs te veel ziekmakende micro-organismen. De overtreders hebben een schriftelijke waarschuwing of een boete gekrege

Inspectie


De NVWA inspecteerde in de periode mei-augustus verspreid over Nederland 218 ambachtelijke ijssalons. Tijdens de inspecties is gekeken of ondernemers werken volgens de hygiënecode voor de ijsbereiding. Er is bijvoorbeeld gekeken of producten goed worden verhit, of ze op de juiste temperatuur worden bewaard, of de ruimte waarin het ijs wordt bereid schoon is en of er geen (spoor van) ongedierte aanwezig is. Daarnaast zijn er ook 309 ijsmonsters genomen om te kijken of het ijs pathogenen (ziekmakende micro-organismen) bevat.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Onderzoeksresultaten


Bij 37 (17%) van de 218 ijssalons heeft de NVWA wegens overtredingen maatregelen genomen in de vorm van een boete of een schriftelijke waarschuwing. Vaak ging het daarbij om procesfouten. Dat zijn fouten die te maken hebben met de tijdsduur en de temperatuur tijdens de bereiding, de bewaarfase en de manier van presenteren. Bij sommige locaties gingen meer procesonderdelen niet goed.

Op het gebied van hygiëne bleek het schoonhouden van bereidingsruimte en bestek regelmatig een probleem. In een aantal gevallen trof de NVWA muizenkeutels en vliegen aan zonder dat de ondernemer daar iets tegen ondernam.

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht