Well-being

Luiheid is aangeboren

Als u morgenochtend liever langer in bed blijft liggen dan te gaan joggen, is dat doodnormaal. En u hoeft zich niet te schamen. Het is de schuld van onze voorouders.lui-relax-pexels

,,Wij zijn geboren luieriken en dat heeft alles te maken met de evolutie van de mens”, zegt Harvard-professor Daniel Lieberman.


,,Onze voorouders waren jagers en verzamelaars. Zij besteedden zo weinig mogelijk tijd aan die activiteiten. Zodra zij hun buit binnenhadden, rustten ze uit. En dat was het grootste deel van de dag. Vergelijk het een beetje met een roofdier, dat houdt het ook bij een korte inspanning en gaat dan urenlang in de zon liggen om zijn eten te laten verteren. Die luiheid zit er al vele honderdduizenden jaren in. De mens is voorbestemd om zich zo weinig mogelijk in te spannen. Daarin verschillen de jagers in het Amazonewoud niet veel van hun soortgenoten in de geïndustraliseerde samenleving.”

slapen-lui-relax

Goed om op de rem te staan


Volgens Lieberman verzamelden de eerste mensen net voldoende voedsel om de calorieën aan te vullen die ze hadden verbruikt bij hun zoektocht. ,,En eigenlijk is er niet veel veranderd”, vervolgt Lieberman. “Waarom hebben wij de voorbije eeuwen zo veel machines uitgevonden? Om het onszelf gemakkelijker te maken, natuurlijk. Het bewijs dat wij eigenlijk de instincten van onze voorouders hebben overgeërfd. Neem nu de liften in een flatgebouw. Als die zich net naast de trappen bevinden, zal de meerderheid toch kiezen voor de lift. Maar het is niet onze fout dat we zo graag lui zijn, we leven nu eenmaal in een wereld die dit aanmoedigt. Het heeft dus geen zin om ons hierover slecht te voelen. Puur nietsdoen is zelfs goed voor ons mentale evenwicht. Onze gedachten komen tot rust en onze geest wordt verruimd. Je zal daarna beter kunnen omgaan met stress en druk. Maar vandaag wordt luiheid in onze jachtige maatschappij te vaak beschouwd als een ziekte, terwijl het goed is om af en toe op de rem te gaan staan.”

lui-relax-slapen-man

Jeugdtrauma’s


Niet alle collega’s volgen de stelling van antropoloog Daniel Lieberman. Zo denkt Bradley Cardinal van de Universiteit van Oregon dat luiheid en inertie ook te maken kunnen hebben met gebeurtenissen uit onze kindertijd. Uit zijn studie uit 2013 blijkt dat volwassenen die tijdens hun jeugd negatieve ervaringen hadden gehad met fysieke activiteiten, zoals telkens als laatste worden gekozen voor een team, later minder geneigd zijn om te bewegen of te sporten.Zelf zet Lieberman zesmaal per week de wekker een uurtje vroeger om te gaan joggen. ,,Maar niet omdat ik dat zo fantastisch vind”, luidt het. ,,Wel omdat ik mijn looppartner niet in de steek wil laten. Want bewegen is pas leuk als je het in groep kan doen. En dat was miljoenen jaren geleden al zo. Toen werd er ook in groep gejaagd en voedsel verzameld.”


Auteur: Marc Uyttenhove

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht