Zorg

Zonder doorverwijzing bij de medisch specialist

Huisartsen in Zuid-Holland gaan een proef doen waarbij patiënten zonder formele doorverwijzing nagekeken kunnen worden door een medisch specialist. Daarmee moet het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken worden teruggedrongen, maakte het het Albert Schweitzer ziekenhuis vrijdag bekend.

dokter, huisarts, arts, ziekenhuis, EPA

Bron: Flickr/ Life Mental Health

De proef met de naam ‘Huisarts+poli’ is een initiatief van de huisartsenzorggroep ZGWA en het Dordtse ziekenhuis en duurt een halfjaar. In totaal doen er 22 huisartsen in de regio Drechtsteden/Alblasserwaard mee.

,,Het gaat om situaties uit de huisartsenpraktijk waarin een echte doorverwijzing naar het ziekenhuis (nog) niet aan de orde is, maar waar de patiënt en de huisarts toch gebaat zijn bij een extra paar deskundige ogen”, aldus het Albert Schweitzer ziekenhuis. Nu gebeurt het vaak dat een huisarts doorverwijst ‘ter geruststelling’ of ‘voor de zekerheid’. Ziekenhuiszorg is echter duurder dan huisartsenzorg en kost de patiënt bovendien eigen risico.

In de nieuwe opzet adviseert de specialist de huisarts over de noodzaak van een daadwerkelijke verwijzing. Ook adviseert de specialist over eventuele verdere behandeling door de huisarts zelf.

Patient bij de huisarts. ANP XTRA KOEN SUYK

Patient bij de huisarts. ANP XTRA KOEN SUYK

Naar verwachting gaan de totale zorgkosten omlaag doordat het aantal ziekenhuisbezoeken afneemt. Maar ook de inkomsten van het ziekenhuis zullen hierdoor afnemen. Dat komt volgens een woordvoerder doordat er ,,een speciaal gereduceerd tarief” is afgesproken met de zorgverzekeraar wanneer de specialist wordt ingeschakeld.

De deelnemende medisch specialisten zijn dermatologen, reumatologen, internisten, orthopeden en gynaecologen.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht