Zorg

WereldReumaDag: Dromen maken reuma zichtbaar

Vandaag is het WereldReumaDag en maakt het Reumafonds samen met patiënten reuma zichtbaar. Dankzij betere behandelingen is reuma minder zichtbaar, desalniettemin leven twee miljoen mensen dagelijks met de beperkingen die de ziekte nog steeds met zich meebrengt. Daarover vertellen, doen ze echter niet. 

Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. ANP PHOTO EVERT-JAN DANIELS

Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. ANP PHOTO EVERT-JAN DANIELS

In de afgelopen decennia zijn de ziekteverschijnselen van reuma minder zichtbaar geworden. Dat betekent niet dat reuma niet meer bestaat. Vooral op het werk vinden mensen met een reumatische aandoening het moeilijk om over hun ziekte te vertellen. Slechts 21% vertelt het aan collega’s en 14% aan leidinggevenden. Ze vertellen het onder andere niet, omdat ze niet gezien willen worden als iemand met een aandoening (23%) en ze niet willen dat mensen zich zorgen om hen maken (23%). Met directe familie (78%) en vrienden (45%) praten mensen met reuma vaker over hun aandoening.

Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds: ,,Het is voor de omgeving van patiënten lastig om de impact van reuma op het dagelijks leven te begrijpen. Daarom vinden wij het belangrijk om de ziekte en de bijkomende beperkingen bespreekbaar te maken.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Dromen maken reuma zichtbaar

Om reuma zichtbaar te maken heeft de ambassadeur van het Reumafonds, Anita Witzier, mensen met reuma opgeroepen om de droom die zij waarmaken ondanks reuma te delen. Ook muzikant en oud-deelnemer aan The Voice of Holland, Jared Grant, vertelt op www.reumafonds.nl over zijn droom. Of het nu dwarsfluit spelen, werken, sporten of taarten bakken is, voor reumapatiënten vergt dat meer inspanning dan voor een gezond persoon. Zij hebben hun dromen via een social media post aan het Reumafonds gedoneerd.

Vandaag om 12.00 uur zijn deze posts in een keer gedeeld via de social media accounts van deze donateurs. Zo maken zij samen reuma zichtbaar op 12 oktober, WereldReumaDag.

Op WereldReumaDag worden er in het hele land door regionale reumapatiëntenverenigingen en ziekenhuizen activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor leven met reuma. Deze activiteiten zijn te vinden op www.reumafonds.nl

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht