Voeding

Frans onderzoek: muesli zit vol pesticiden

Het kommetje muesli dat veel Nederlanders ’s ochtends naar binnen werken, is een stuk minder gezond kunnen zijn dan we denken. Volgens onderzoek van een Franse milieuorganisatie zitten veel mueslisoorten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

De hier verkrijgbare – en dus niet-biologische – All Bran Fruit ’n Fibre van het Amerikaanse Kelloggs en Muesli de Luxe (de Nederlandse variant van de in Frankrijk geteste ‘30% Fruits et Noix’) van het Britse Jordans komen er het slechtst vanaf met beide 10 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. In Kelloggs Country Store telden de onderzoekers er negen. Jordans Country Crisp bevat er zes. Met een gemiddelde van 0,35 milligram pesticide per kilo komt de All Bran Fruit ’n Fibre wat betreft de Nederlandse markt als slechtste uit de bus.

Cocktail


Bij een dosering van 50 tot 100 gram van de betreffende muesli per dag, zou het gevaar voor de gezondheid verwaarloosbaar moeten zijn volgens de onderzoekers. Maar met een gemiddeld aangetroffen concentratie bestrijdingsmiddelen die 354 keer zo hoog is als de maximaal toegestane hoeveelheid in drinkwater, moeten we ons volgens hen op z’n minst zorgen maken.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

,,We zeggen niet dat mensen ziek zullen worden door het eten van muesli, maar wel dat het abnormaal is om de dag te beginnen met een cocktail van hormoonverstorende stoffen die bovendien effect kunnen hebben op ongeboren baby’s”, laat François Veillerette van Générations Futures weten aan de Franse krant Le Parisien. ,,Om granen die bewaard worden in silo’s of containers te beschermen, worden ontbijtgranen vaak bestuifd met insecticiden”, verklaart hij de vondst.

Wetgeving


De Europese Commissie presenteerde in juni al twee wetsontwerpen om het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Alleen stoffen met een verwaarloosbaar risico zouden volgens die ontwerpen nog gebruikt mogen worden. Momenteel verschilt de wetgeving per land, waardoor het voor consumenten onduidelijk is welke stoffen zij kunnen aantreffen in producten van internationaal verkrijgbare merken. Het is nog onduidelijk wanneer er over de wetsontwerpen gesproken gaat worden.

 

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com


Kelloggs laat in een reactie weten strenge controles te kennen. ,,We hebben strikte controles op al onze grondstoffen en we werken samen met onze leveranciers, inclusief analyses, om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de Europese wetgeving rond pesticiden”, aldus woordvoerster Sophie Ponet. ,,Wat betreft dit onderzoek hebben we meer gedetailleerde informatie nodig voordat we er meer over kunnen zeggen.” Jordans kon tot nu toe niet reageren op de resultaten van het onderzoek.


De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft aan dat de gevonden stoffen geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren. ,,We hebben het onderzoek bekeken en daarbij geen ernstige overschrijdingen gevonden. Er zijn geen hoge waardes gevonden en dus is er geen gevaar voor de volksgezondheid”, aldus woordvoerder Tjitte Mastenbroek. De instantie zegt de afgelopen jaren geen onderzoek te hebben gedaan naar ontbijtgranen, maar wel naar gewone granen. ,,Ook daarbij hebben we geen overschrijdingen gevonden.”


Auteur: Karolien Koolhof

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht