Zorg

Soepeler wetgeving maakt euthanasie mogelijk bij blijvende doodswens

De euthanasiewetgeving wordt versoepeld. Ook mensen die niet doodziek zijn, mogen van het kabinet straks op een zelfgekozen tijdstip uit het leven stappen. Iedere volwassene op leeftijd die weloverwogen vindt dat zijn leven voltooid is, moet ‘onder strikte en zorgvuldige criteria’ in staat worden gesteld om te overlijden.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Dat staat in een brief van het kabinet die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nu moet er nog sprake zijn van ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden met een medische grondslag’. Daardoor blijft in Nederland een groep van vooral ouderen rondlopen met een actieve doodswens. Zij vinden dat hun leven geen enkele zin meer heeft.

,,Niet bij iedereen zal het voorkomen van uitzichtloos en ondraaglijk lijden aan het leven zelf mogelijk zijn”, stellen minister Van der Steur (Justitie) en zijn collega Schippers (Volksgezondheid) vast. ,,Hun vraag om hulp bij zelfdoding is hun recht op autonomie.”

steun, familie, liefde, getrouwd, ziek, kanker, euthanasie, familie, alzheimer, dementie, oud, samen

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Voor deze groep gaat het kabinet ‘in overleg met partijen’ een nieuwe wet uitwerken, waarin de definitieve stap wordt geregeld. Dit besluit van het kabinet-Rutte II is opmerkelijk, omdat begin dit jaar een commissie onder voorzitterschap van socioloog Paul Schnabel nog voorstelde om niets te veranderen.


Volgens deze commissie biedt de huidige wet genoeg ruimte voor euthanasie bij ‘het merendeel’ van de mensen die hun leven voltooid vinden. Ook de invoering van een zelfmoordpil zagen de wetenschappers destijds niet zitten, omdat zo’n middel in verkeerde handen kan komen.

Meerdere gesprekken


Het kabinet spreekt niet over de introductie van een zelfmoordpil. De euthanasie bij een voltooid leven wordt aan strenge regels gebonden. Zo zal een stervenshulpverlener meerdere gesprekken met de persoon voeren. Daarna volgt een periode waarin mensen zich kunnen bedenken. Ook volgt er nog een onderzoek naar alternatieven en een tweede beoordeling door een onafhankelijk expert.


Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, kunnen de benodigde middelen via de apotheker beschikbaar worden gesteld of via een speciaal groepje artsen. De dodelijke middelen worden mogelijk pas heel kort voor gebruik afgegeven.

Euthanasie

Foto: NDC Mediagroep/ Siep van Lingen

Het kabinetsplan kan rekenen op een Kamermeerderheid. Regeringspartij PvdA vindt het goed dat er een nieuwe wet komt. ,,Het maakt echt verschil om als arts een doodzieke te helpen die ondraaglijk lijdt of om medewerking te verlenen aan de dood van iemand die het leven voltooid acht.” Ook de VVD is al akkoord. ,,Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is, moet die weg open staan.”


Het CDA schrijft in het net uitgekomen verkiezingsprogram geen voorstander te zijn van een wetsvoorstel dat een recht op levensbeëindiging regelt. Ook de andere, kleinere christelijke partijen hebben zich eerder fel verzet tegen verruiming van de euthanasieregels.


Auteur: Edwin van der Aa

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht