Zorg

‘Mijn leven stopt niet na mijn dwarslaesie’

Jeanette Teunisse (50) uit Renkum belandde door een dwarslaesie in een rolstoel. Een verandering die haar het inzicht bracht dat je alles uit het leven moet halen.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

,,Ik had het goed voor elkaar. Ik werkte vier dagen per week als moleculair-biologisch analist in Wageningen en na werktijd ging ik steevast met mijn man en mijn drie teckels het bos in. Heerlijk. Ik sportte drie keer in de week en leidde een zorgeloos leven. Dat veranderde toen ik vorig jaar april een flinke val maakte. Door de val knapte een pin van een eerdere rugoperatie die in mijn ruggenwervel terechtkwam.

Ik lag zes weken in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en leefde bijna een halfjaar intern bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het was een intense periode die me enorm op de proef stelde. Die periode deelde ik met dertig lotgenoten. Je lacht, huilt en deelt alles met elkaar.

Thuiskomen was enorm confronterend. Ik zag mijn man met de honden het bos in gaan en kon me niet voorstellen dat ik dat nooit meer kon. Ik voelde me intens verdrietig. Je rouwt om wie je was, om wat je deed, om wat je kon. Ondanks flinke dieptepunten staat alles in het teken van de toekomst. Voor mij stopt het leven niet bij mijn dwarslaesie, het is als het ware opnieuw begonnen.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Realiteit

,,Sinds het voorval zat ik zes keer in het vliegtuig, zeilde ik drie keer en bezocht ik een festival. Ik heb net kaartjes in huis voor een concert van Anouk. Zolang ik maar ergens naar uitkijk, voel ik me oprecht gelukkig. Het vlakt de pijn af. Ook mijn handfiets zorgt ervoor dat ik weer volop van het leven geniet.

Mijn zintuigen zijn belangrijker dan ooit. Dankzij de handfiets voel ik de zon op mijn gezicht, de wind door mijn haar. Je leert beter kijken en luisteren. Je komt dichter bij jezelf en dichter bij de essentie. Er waren periodes waarin ik meer huilde dan lachte, maar ik ben nu gelukkiger dan sommige mensen die wel alles hebben.

Mijn man en ik zijn sindsdien closer. Het liefst neemt hij me alles uit handen, maar we hebben afgesproken dat ik eerst alles zelf probeer. Dat zorgt er wel voor dat er regelmatig dingen misgaan. Zo verbrandde ik me tijdens het koken, viel ik toen ik de was deed, gooide ik koffie over me heen en knal ik regelmatig ergens tegenaan. Hij voelt zich verantwoordelijk, maar ik geef het zelf aan wanneer ik hulp nodig heb.

Bron: Pixabay.com

Bron: Pixabay.com

Tijdens een van onze vakanties op Tenerife zag ik eens een prachtig schilderij van een Spaanse kunstenaar. Realidad es una opción, realiteit is een optie, stond erop. Jaren geleden liet ik deze tekst op mijn schouder tatoeëren. Nu pas heeft deze tatoeage een diepe betekenis voor mij. Als wetenschapper heb ik vertrouwen in de medische wereld. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, loop ik weer, daar geloof ik in en dat geeft me hoop. Als er dan iemand voor me opstaat in de bus zeg ik: ik heb lang genoeg gezeten. Of dat een realistisch beeld is? Ach, realiteit is een optie.”

Auteur: Michèle Giebing

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht