Zorg

Wennen en doorplannen – Column ALS Mariska van Gennep

Sjonny is thuis. Iedereen is heel blij voor ons. Familie, vrienden, overal komen reacties vandaan. Zelf moet ik even omschakelen. Begrijp me goed, ik vind het heerlijk dat Sjon weer thuis is, maar moet even wennen aan een complete (zorg)’familie’ erbij en (weer) aan alle geluiden van de beademingsapparatuur.

blog 21 familie

De eerste dag lijkt het direct al ‘mis’ te gaan. De bel die wij in huis hebben werkt niet ver genoeg. De afstand woonhuis – caravan is te groot. De bel die de eerste verpleegkundige meeneemt werkt ook niet. Gelukkig is ze niet voor één gat te vangen. Ze belt met het CTB, tijdens een training om Sjon’s beademingsapparaat te leren kennen, was aangegeven dat de zorgverleners konden bellen bij diverse problemen. Dit is er één van.

Bij het CTB hebben ze dé oplossing, een bel die ver bereik heeft en die heel makkelijk te bedienen is voor ALS patiënten. Omdat de bel pas de volgende dag gebracht kan worden, slaapt de verpleegkundige op een geïmproviseerd bed (lees: bank) bij Sjon in de huiskamer. Het is niet anders, ik ben haar heel dankbaar.

Draadje los

De volgende dag wordt de bel gebracht (inclusief draaibare arm, heel makkelijk voor Sjon) en deze heeft een goed bereik. Eind goed al goed? Nee, helaas. Die middag blijkt de bel het niet te doen, als Sjon erop drukt. Uit onderzoek blijkt dat het niet aan de ontvangst ligt, maar aan de bel zelf. De verpleegkundige belt om hulp, maar de leverancier geeft aan dat de bel uitvoerig getest is. Ons vermoeden is een losse draad… maar met vermoedens komen we niet verder. Nacht twee in de huiskamer wordt voorbereid.

De derde dag komt dé oplossing. Een bel waarop Sjon kan drukken, de ontvanger komt bij ons in de bijkeuken te staan. Daar staat een babyfoon, die het geluid opvangt. In de caravan staat de babyfoonontvanger. Zo kan Sjon bellen om hulp als hij het nodig heeft. En omdat de babyfoon niet direct in onze woonkamer staat, is onze privacy gewaarborgd.

zorg2

Voorbereiding

Een dag nadat Sjon is thuisgekomen, komen de aannemer, de grondwerker en de leverancier/bouwer van de unit bij ons thuis. De tuin wordt bekeken, enkele maten genomen en er wordt overlegd om de unit zo laag mogelijk te plaatsen, zodat de overgang van huis naar unit en vice versa voor Sjonny zo eenvoudig mogelijk wordt. Er worden nog enkele technische details (waar de vrachtwagen met unit het best langs kan) besproken en dan gaat ieder zijns weegs.

De volgende dag heb ik een verzoek om naar de buren te gaan. Omdat wij achter ons huis een uitbouw hebben zonder kruipruimte, kan de riolering niet via deze weg aangelegd worden. Of het via het erf van de buren mag. Gelukkig hebben we hele goede buren, het mag!

MDO

Ondertussen krijg ik een email vanuit het ALS-team. Er ‘moet’ een MDO gepland worden. Een multidisciplinair overleg over Sjon. De datum staat al vast en alle zorgverleners (deel ALS-team, verpleegkundigen, huisarts e.a.) kunnen. Ik gooi roet in het eten. Die datum komt de grondwerker bij ons om de tuin deels af te graven zodat er platen gelegd kunnen worden voor de unit. Ook de riolering voor de unit wordt aangelegd. Al met al lijkt me dat geen wenselijk scenario om op die dag ook een overleg te hebben. Bovendien lijkt het mij handiger om bij ons (als gezin waar het om draait + plek waar de vergadering plaatsvindt) te beginnen. Dat mail ik terug.

Ik krijg al gauw antwoord, dat de professionals een volle agenda hebben en dat het dan kan zijn dat de planning niet rond komt.. Ik reageer maar niet, anderhalf jaar hebben we zonder vergadering gekund…

De kale tuin. Foto: Mariska van Gennep

De kale tuin. Foto: Mariska van Gennep

Tuin klaar

Goede, lieve en doortastende buren, familie en vrienden helpen die week om de tuin unit klaar te maken. Twee mannen komen om het scooterhok af te breken en nemen ook gelijk de pergola mee. De volgende dag staan er velen klaar om de zonwering te verplaatsen naar het dak van onze uitbouw. Met kracht en behendigheid wordt het ding op zijn tijdelijke plek gelegd. En weer twee dagen later knip en trek ik met een goeie vriendin de hele tuin kaal. Zo, nu kunnen de profs aan het werk.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 16 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.
* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht