Well-being

Kind bang voor horrorclown? Deskundigen geven tips

Een horrorclown joeg mensen in Charlois de stuipen op het lijf. Vooral kinderen zijn vatbaar voor dit soort flauwe grappen, blijkt thuis en op het schoolplein. Wat doe je als je kind thuiskomt met vragen over bloeddorstige clowns?

AFP PHOTO / SAUL LOEB

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Dat hangt van hun leeftijd af, legt de Rotterdamse psychologe Susan Moll uit. ,,Kinderen onder de zeven jaar denken magisch: onder een kleed ben je een spook en Sinterklaas bestaat. Voor hen zijn clowns met messen griezelig. Maar je kunt als ouder ook met magie beantwoorden: ‘Als papa abracadabra zegt, kan je niets meer overkomen’.”

Boven de zeven jaar kom je met die aanpak niet meer weg, weet Moll. ,,Dan is een rationelere aanpak nodig en moet je vragen heel serieus nemen. ‘Zo’n clown ís ook heel eng’, kun je zeggen. ‘Maar gelukkig brengen en halen papa en mama jou altijd’.”

Maak de boodschap niet té zwaar, waarschuwt de psychologe: ,,Als kinderen merken dat jij geschrokken bent, schrikken zij ook. Hou het kort en duidelijk.”

Bedreiging

De clown uit Charlois zit, in tegenstelling tot wat de politie eerder meldde, nog vast. Ook de man die woensdagavond in zijn nabijheid met een filmcamera rondliep, werd aangehouden. De twee (21 en 23 jaar) worden verdacht van bedreiging. Bij de politie zijn nog geen aangiftes binnengekomen, maar volgens een woordvoerder zijn er wel degelijk mensen geschrokken van de lugubere clownsact. ,,Op basis van de dreiging die van hen uitging, is besloten de mannen op te pakken.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Volgens orthopedagoge Martine Wagner van het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond is het voor kinderen fijn om te weten dat deze grapjassen voorlopig van de straat zijn. ,,Ik denk dat er de komende tijd nog wel meer van dit soort clowns opduiken. Het is een vervelende rage, die wordt gevoed door alle media-aandacht. Overigens vinden kinderen zo’n hype ook wel interessant. Op school worden grapjes gemaakt over die clowns, maar eenmaal thuis komen de angsten.”

Als jonge kinderen niet uit zichzelf over horrorclowns beginnen, moeten ouders het onderwerp ook niet ter sprake brengen, zegt Wagner. Net als Moll adviseert zij wel in gesprek te gaan met kinderen van een jaar of 7, 8. ,,Geef ze tips: zoek hulp bij een volwassene als je zo’n clown ziet, of bel 112. Maar niet overdrijven. Niet op elke straathoek loopt een enge clown.”

Auteur: Sander van der Werff

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht