Zorg

Roesje volstaat bij kijkoperatie in baarmoeder

Vrouwen die een kijkoperatie aan hun baarmoeder moeten ondergaan, hoeven daarvoor niet meer onder volledige narcose. De ingreep kan veilig poliklinisch worden gedaan, zo blijkt uit onderzoek van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis.plattebuik2

 

Daar worden deze zogenaamde hysteroscopische behandelingen sinds 2014 poliklinisch uitgevoerd, waarbij alleen maar een roesje wordt toegediend. Het gaat om vrouwen die last hebben van vleesbomen, poliepen, verklevingen, zwangerschapsresten en hevig vaginaal bloedverlies.

Vergelijking

Het ziekenhuis heeft de resultaten van de ingrepen uit die periode vergeleken met de oude situatie. Deze poliklinische behandelingen blijken sneller te verlopen, even effectief en niet pijnlijker te zijn dan een operatie onder volledige narcose. De uitkomst van het onderzoek is gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift Gynecological Surgery.

narcose operatie, tumor, tumorweefsel, operatie, operatiekamer, ok

Operatiekamer (Foto: NDC Mediagroep / Ida Heslinga)

Circa 125 vrouwen per jaar moeten bij het Catharina Ziekenhuis een kijkoperatie aan hun baarmoeder ondergaan. De enige vrouwen die niet voor een poliklinische behandeling in aanmerking komen, zijn die met ernstige verklevingen. Dat zijn volgens het ziekenhuis slechts enkele gevallen per jaar.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht