Zorg

Chronische pijn; Als pijn een ziekte wordt

Pijn is normaal gesproken een alarmsignaal van het lichaam: er gaat ergens iets fout. Maar soms is er nergens een oorzaak te zien en ervaart de patiënt het toch.

Chronische pijn wordt dan een ziekte op zich. Veel ziekenhuizen hebben pijnpoli’s die zulke vormen van pijn behandelen. Dat doen ze met pillen, prikken en praten.

pijn

Oud-speler van FC Groningen Sepp de Roover schreeuwt het uit van de pijn. ( Foto: NDC Mediagroep/Dvhn

Middelen

Het eerste en bekendste middel tegen een probleem is paracetamol, en zo is er nog een hele serie pijnstillers.Wordt het erger, dan komt de anesthesioloog in beeld. “In het verleden waren wij alleen de prikkers”, zegt anesthesioloog Sjouke Schiere. “Met een injectie zijn we heel goed in staat ’blokjes’ te zetten. Zenuwen worden geblokkeerd zodat er geen pijnsignaal meer naar de hersenen gaat.”

Als het blijft

Maar als het probleem blijft, kun je moeilijk je leven lang met injecties blijven rondlopen. De moderne aanpak is derhalve multidisciplinair. De patiënt wordt geholpen door een heel team met daarin behalve de anesthesist vaak een revalidatiearts, neuroloog, psycholoog en orthopeed. Die gaan verder op zoek naar de oorzaak van de pijn, maar ze brengen vooral ook de gehele situatie van de patiënt in beeld. Dat is een kwestie van praten.

Uiting

Want soms is pijn een uiting van andere problemen. Niet dat die patiënt een aansteller is, omdat hij geen échte pijn zou ervaren. “Mensen met langdurige klachten hebben vaak een zeer slechte kwaliteit van leven”, weet Schiere. “Ze raken verkrampt, kunnen hun spieren niet meer ontspannen bewegen, worden steeds angstiger voor de pijn en belanden zo in een neerwaartse spiraal.”

Dat werkt zo: je stapt bij het lopen over een bouwplaats in een roestige spijker en voelt hevige pijn. De wond geneest, het gaat over. Vijf jaar later loop je weer over een bouwplaats, je stoot je voet en je voelt weer hevige pijn. Ook al is er dit keer niets meer aan de hand dan een kleine blauwe plek. “Je wordt hypervigilant, zo noemen we dat”, zegt Schiere. “Dat komt waarschijnlijk doordat het pijngevoel van de roestige spijker tot een verandering in de zenuwen van het ruggenmerg en de hersenen heeft geleid. Er zijn daar dempende zenuwbanen, die de pijn minder erg maken, maar die werken niet altijd goed.”

Op zo’n manier kunnen mensen ook langdurig last houden van rugklachten of hoofdpijn. Ooit was er wel een directe aanleiding, maar vervolgens blijft het gevoel van pijn bestaan zonder dat er een oorzaak te vinden is.

Speciale poli

In de pijnpoli worden mensen daarom volgens het zogeheten bio-psycho-sociale model behandeld. “We kijken hoe iemand in het leven staat, of iemand bijvoorbeeld aan het piekeren is, welke spieren iemand gebruikt”, zegt Schiere. “Er is geen silver bullet, het is het complete pakket dat werkt.”

Het UMCG wil een onderzoek beginnen naar het zo snel mogelijk met injecties ingrijpen bij bovenbeschreven pijnklachten. Het idee erachter is dat ’het hebben van pijn waarschijnlijk leidt tot het houden van pijn’.Wellicht ontstaat er geen overgevoeligheid in de zenuwbanen als er eerder wordt ingegrepen.

“Het punt is dat we niet goed weten wat mensen tegen de pijn wel of niet aan pijnstillers kopen bij de drogist”, zegt de ’pijnprofessor’ van de afdeling anesthesiologie, Gerbrand Groen. “Mensen lopen vaak al enige tijd rond met rugklachten, die uitstraalt naar het been, voor ze goede pijnstilling krijgen. Een deel gaat naar de huisarts en krijgt in het ziekenhuis een MRI-scan. Dan kan het nog lang duren voor ze goede pijnstilling krijgen, want de MRI levert niet altijd een echt bewijs voor de oorzaak.

Het is vaak een hernia van de rug; een uitpuiling van een tussenwervelschijf. De plaats waar de zenuwen de hernia passeren bepaalt of een klacht gemakkelijk of moeilijk kan worden geïnterpreteerd. Dus willen we proberen een ontstekingsremmende stof op die plek te injecteren.”

De pijnladder

Pijn, pijnstiller, pil, medicijn

Foto: Dagblad van het Noorden

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert een zogeheten pijnladder voor de behandeling van pijn.

De eerste trede is het slikken van pijnstillers zoals paracetamol.

De tweede stap is een licht opiaat, meestal tramadol.

Dat heeft een mild versuffende werking. De volgende stap is het toedienen van een sterker opiaat zoals morfine, via pillen of een pleister. De voorlaatste stap is injecteren in de zenuwbanen (’blokjes’). De laatste stap is het implanteren van apparatuur in de rug, of heel soms in de hersenen, om het zenuwstelsel te stimuleren (neurostimulatie).

Maar er zijn ook andere medicijnen die werken tegen pijn. Zo werkt een combinatie van lichte antidepressiva en middelen tegen epilepsie soms goed tegen zenuwpijn.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht