Zorg

Beroerte steeds beter te behandelen, maar dat gebeurt vaak niet

Een beroerte is steeds beter te behandelen en er lijkt nog een forse verbetering op komst. Toch krijgt meer dan 90 procent van de patiënten die effectieve behandeling niet.

beroerte

De beroerte wordt vaak niet goed herkend en de patiënten komen te laat in het ziekenhuis. Maar soms zijn dokters ook te terughoudend, meent neuroloog Gert-Jan Luijckx. “Snelle behandeling kan levens redden en het verschil uitmaken tussen verblijf in een verpleeghuis of een normaal leven thuis.”

 

Hoeveel mensen krijgen een beroerte?

Elke dag krijgen meer dan honderd mensen in Nederland een beroerte, een verzamelnaam voor herseninfarcten of hersenbloedingen. Meer dan een kwart miljoen Nederlanders leeft met de gevolgen ervan. De verpleging en verzorging van beroertepatiënten hoort bij de top-3 van grootste medische kostenposten. “Het krijgt vrij weinig aandacht omdat er tot voor kort ook weinig aan te doen was”, zegt Luijckx. Sinds tien jaar kan een deel van de patiënten met een herseninfarct behandeld worden met trombolyse, een sterke bloedverdunner die het bloedpropje in de hersenen laat verdwijnen.

 

Wat is een beroerte?

Een beroerte is in 80 procent van de gevallen een herseninfarct, waarbij een stolsel in een bloedvat een deel van de hersenen platlegt. In de overige 20 procent gaat het om een hersenbloeding, waarbij een bloedvat knapt met en bloeduitstorting in de hersenen tot gevolg. Trombolyse is alleen geschikt bij infarcten, bij een bloeding wordt het juist alleen maar erger.

Om een infarct goed van een bloeding te kunnen onderscheiden, moet er een CT-scan gemaakt worden en dat kan alleen in het ziekenhuis.
De behandeling heeft alleen zin zo snel mogelijk na de beroerte, uiterlijk binnen vierenhalf uur. Hoe eerder hoe beter, time is brain.

Behandeling beroerte

Ondanks de mooie resultaten met trombolyse, wordt het maar bij 5 tot 7 procent van de mensen met een herseninfarct toegepast. Luijckx en neuroloog in opleiding Maarten Uyttenboogaart vinden dat dat aantal omhoog kan. De onderbehandeling komt niet alleen doordat mensen te laat de ambulance bellen. “De behandeling kent ook een zeker risico”, weet Luijckx. Als mensen al andere medicijnen slikken of ziektes hebben, kan trombolyse gevaarlijk zijn.

“Maar volgens ons kan je een deel van de mensen met zo’n contra-indicatie toch behandelen, als je het maar goed doet.”

Zo is het gebruik van bloedverdunners een contra-indicatie. “Maar als iemand maar weinig bloedverdunners gebruikt en je controleert het bloed en dat blijkt goed, dan kan het iemand wel redden.” Tot voor kort gold de grens van drie uur voor trombolyseren. “Wij en anderen hebben aangetoond dat het binnen vierenhalf uur ook nog effectief is”, vervolgt Luijckx.

Zo gold ook de grens van tachtig jaar. “Maar het blijkt boven die leeftijd ook wel degelijk zinvol”, stelt Uyttenboogaart. Ook kunnen mensen die een beroerte in hun slaap krijgen volgens de gangbare regels geen trombolyse krijgen omdat het tijdstip van de beroerte niet duidelijk is. “Dat is voor ons niet heilig. Tien procent van de mensen wordt wakker met een beroerte maar meestal blijkt het tijdstip van de aanval toch vlak voor het wakker worden te liggen.”

beroerte

Dotteren

Een nieuwe ingreep met in principe nog betere resultaten dan het trombolyseren is vergelijkbaar met het acuut dotteren bij een hartinfarct.

Net als in het hart, kan een stolsel in de hersenen ook weggehaald worden met een instrument aan een slangetje, dat via de lies door de bloedbaan naar het hoofd wordt geleid. In de hersenen is het alleen nog een stuk lastiger om heel precies bij het stolsel te komen, zonder schade aan te richten. Net als in het vakgebied van de cardiologen, de hartspecialisten, is de zogeheten katheterisatie van de hersenen een vak apart.

In het UMCG wordt sinds kort ook ’gedotterd’ in de hersenen. “We doen het nu experimenteel maar het is veelbelovend”, vindt Uyttenboogaart. “Mensen kunnen snel opknappen. Bijkomend voordeel is dat deze therapie ook nog na vierenhalf uur zinvol is.”

Gevolgen beroerte

De gevolgen van een beroerte op langere termijn zijn vaak ingrijpend. Ook als iemand uiterlijk weer helemaal herstelt.

Vaak houden mensen last van hoofdpijn en concentratiestoornissen. Ook komt het voor dat mensen gevoelig worden voor depressies en dat verwanten merken dat iemands karakter verandert.

 

 

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht